Jó kép.jpg

21. 11. 24.

Kezdődik az Osonó Határokon átívelő tehetséggondozó programja

2020 fb hu.jpg

A Regisztrált Nemzeti Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítésű Osonó Színházműhely komplex tehetséggondozó programot valósít meg a következő időszakban. A Tehetséggondozás határok nélkül című projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében jött létre és két hétvégén keresztül biztosít színházi nevelésen alapuló személyiségfejlesztő, tehetségápoló műhelymunka-sorozatot, hat magyarországi és hat vajdasági résztvevő számára. A tehetségprogram a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel együttműködésben zajlik.


Az 50 órás intenzív projekt két fázisban valósul meg: november 26-28. között Budapesten, míg december 10-12. között a vajdasági Tóthfaluban. Mindkét helyszínen, a programba bevont 12 magyarországi és vajdasági fiatal számára Fazakas Misi rendező és színházpedagógus, illetve Mucha Oszkár színész, tréner tart színházi nevelési, önismereti, személyiségfejlesztő, csapatkovácsoló, beszédkészségfejlesztő és színészmesterség műhelyfoglalkozásokat. A program során a résztvevő fiatalok egyes kulcskompetenciái, mint a kommunikáció, csapatmunka, önérvényesítés, hitelesség, beszédkészség, empátia, proaktivitás és vezetői képesség játékos és interaktív foglalkozások keretében erősödnek.


A projekt célja az iskolarendszeren kívüli, egyénre szabott, nem teljesítményorientált tehetséggondozás a diákéveikben járó fiatalok számára, amely révén a lehető legnagyobb eredményességgel lesznek képesek kibontakoztatni és érvényesíteni önmagukat. Ezen túl motivációt és eszközöket nyernek arra, hogy megerősítsék saját közvetlen közegüket, közösségeiket is.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjjal kitüntetett Osonó Színházműhely számos tehetségprogramot szervezett az elmúlt évek során. A társulat, többéves tehetségsegítő munkája és rendszeres ifjúsági projektjei elismeréseként 2016-ban az Európai Parlament Ifjúsági Nagy-Károly Díjának nemzeti győztese lett.

Jó kép.jpg

21. 11. 18.

Vajdaságban tart pedagógusképzés-sorozatot az Osonó Színházműhely

2020 fb hu.jpg

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az Osonó Színházműhellyel együttműködésben közösségfejlesztő hétvégéket indít, amelynek első állomása, november 19-21. között Nyugat-Bácska, Zombor lesz. Ezt az alkalmat majd három szakmai hétvége követi a december- február időszakban, amikor az Osonó trénerei - Fazakas Misi rendező, színházpedagógus és Mucha Oszkár színész, tréner – által vezetett képzés olyan területekre nyújt betekintést, mint a személyiségfejlesztés, beszédművelés, csapatépítés illetve csoportvezetési és színházi alapismeretek.


A közel 20 órás, háromnapos műhelyfoglalkozás-sorozaton pedagógusok, csoportvezetők, társulati tagok, ifjúságsegítők és közművelődési szakemberek ismerkedhetnek meg az Osonó módszerével. A független társulat nyolc éve tart pedagógus- és felnőttképzést, mindeddig több száz ilyen jellegű oktatási eseményt hozott létre.


A több, mint másfél éve tartó járványügyi korlátozások a közösségi életre is komoly hatással voltak, vannak: minden közösség, így a szórvány- és szigetmagyar közösségek is a vírus terjedésének enyhülése után igyekeztek újraindítani a társadalmi, közösségi életet, újra beindítani a szakosztályokat, öntevékeny csoportokat. Ezt a folyamatot segíti a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és az Osonó Színházműhely kezdeményezése. A képzés egyik célja, hogy hozzásegítse a résztvevőket az új kihívásokra adandó válaszok megtalálásában és kialakításában, egyúttal a motiváció és a lendület visszaszerzésében, mindezzel hozzájárulva a közösségek újraszervezéséhez, a közösségfejlesztés és közösségi tervezés új módszereinek az elsajátításához, a változó, különböző feltételek megteremtéséhez.

Jó kép.jpg

21. 11. 07.

Nemzetközi fesztiválon kapott díjat az Osonó filmje

2020 fb hu.jpg

November 2-7. között került megrendezésre Kaposváron a XX. Jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál, ahol hivatásos és nem hivatásos színészek, előadóművészek és társulatok, valamint filmes alkotók és alkotócsoportok mérettették meg magukat. A Közép-Európa legnagyobb szemléjén, versfilm kategóriában az Osonó Színházműhely Magamban bíztam című kísérleti versfilmje második díjban részesült. A film szereplője Mucha Oszkár, rendezője Fazakas Misi. A díjat olyan jelentős színházi és alkotó emberekből álló zsűri ítélte meg, mint Bagossy László rendező- tanár, Borbély Sándor rendező- színművész, Huzella Péter zeneszerző-énekes, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus- dramaturg, Turczi István költő, író és műfordító.


A díj kiemelten fontos elismerés a társulat számára, hiszen a koronavírus járvány által kialakított helyzetben, a független és önfenntartó társulat arra kényszerült, hogy színházi tevékenységét visszaszorítsa. A jelenlegi kihívásokra reagálva, új utak felfedezésére indult el a csapat, így több kísérleti filmet hozott létre. Ennek a folyamatnak és munkának jelentős, impulzust adó visszaigazolása a díj.


A díjazás mellett pozitívan értékelte a zsűri és a VersFesztivál versenyprogramjába valamint a nyilvános vetítésre beválogatták a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának versfilmjeit is, amelyek Mucha Oszkár filmes mesterkurzusa alatt készültek el a drámás diákok szakmai táborában.


A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál 1999-ben nyitotta meg kapuit előbb csak a nem hivatásos, később már a professzionális előadók és társulatok előtt is. A páratlan években a hagyományos versmondás kapja a főszerepet, a páros években pedig a versszínházi műfajok mindegyike színpadra kerül. Rendezője és szakmai koordinátora a Magyar Versmondók Egyesülete.

etsn_logo-01.jpg
 

Archív hírek

3
3

press to zoom

press to zoom

press to zoom
3
3

press to zoom
1/8