Jó kép.jpg

22. 05. 02.

Május 19-én tartja a felvételit a sepsiszentgyörgyi drámatagozat

2020 fb hu.jpg

Az Osonó társulatvezető-rendezője által huszonkét éve alapított és vezetett, Románia első magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely nemrég első díjban részesült az Országos Színészmesterség Tantárgyversenyen, a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire május 16-án és 17-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán, míg a vizsgára május 19-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád drámatermében. Ezt megelőzően, május 14-én, szombaton 15 órakor kerül sor az utolsó felvételi felkészítőre.


Az országos metodológiával összhangban, május 11-13. között a felvételizni szándékozó diákoknak az iskolájuk titkárságán kell kivenniük a felvételi beiratkozásához szükséges dokumentumot. A felvételire ezzel a dokumentummal, valamint a diák keresztlevelének és személyazonossági igazolványának másolatával, egy orvosi igazolással, illetve a szülők személyazonossági igazolvány másolatával május 16-án és 17-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán (Kossuth Lajos utca 15. szám). Érdeklődni a titkárság telefonszámain lehet, hétköznapokon 8 és 16 óra között: 0367 401019, 0725 523 498.


A felvételire május 19-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád drámateremben. A gyakorlati vizsga követelményei között a következő próbák szerepelnek: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy szabadon választott vers és egy próza (novellarészlet vagy mese) elmondása, ritmikai gyakorlatok, egy ének (műfaji megkötés nélkül), mozgásgyakorlatok, valamint különböző fantázia- játékok.


Május 16-án és 17-én, a beiratkozással párhuzamosan, a felvételire jelentkezőnek wetransfer-en be kell küldenie a liceuldearta@gmail.com elektronikus postai címre az általa mondott/énekelt anyagok videóit a következők szerint: 1 vers (szabadon választott), 1 próza (novellarészlet vagy mese) és 1 ének (műfaji megkötés nélkül). A jelentkezések megfelelő követése és rendszerezése érdekében, a wetransfer küldésekor üzenetként a következőt szükséges írni: felvételi/ drámaosztály/ a jelentkező neve.


A huszonkét éves hagyománnyal rendelkező drámatagozat több alkalommal elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat úgy a csoportos, mint az egyéni országos színészmesterség tantárgyversenyeken. Már hét színészosztály ballagott el, jelenleg két évfolyama van a tagozatnak.


A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amely a szakmai kérdéseken túl, magába foglalja a tizenévesek személyiségének fejlesztését, olyan szaktantárgyak által, mint színészmesterség, improvizáció, beszédtechnika, művészi beszéd, színpadi mozgás, retorika, társasági tánc, kontakttánc, bábképzés, újságírás, filmművészet, színháztörténet, pályázatírás és színházesztétika. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész-pedagógusok tanítják.


A kamaszok a képzés által közel kerülnek önmagukhoz, kialakul a verbális és non-verbális kommunikációjuk, kíváncsiak lesznek társaikra és a világra, felvállalják önmagukat, megnyílnak, levetkőzik gátlásaikat, fejlesztik gondolkodásmódjukat úgy, hogy közben szakmai ismeretekre is szert tesznek. Közelebb kerülnek a művészetek, főként a film- és színházművészet nyelvrendszerének megértéséhez.


A drámás diákok számára a tagozat rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat, nemzetközi szaktáborokat, valamint Fazakas Misi vezetésével, lehetőségük van színházi előadásokban is kipróbálniuk magukat. Az európai, ázsiai és marokkói hírnévre szert tett Osonó Színházműhely produkcióiba beválogatott drámás diákok több alkalommal vesznek részt erdélyi, európai és thaiföldi turnén.


Az iskola elvégzése után a diákok a kötelező érettségi mellett szakérettségit is letesznek, így szakképesítést elismerő oklevelet is kapnak.


A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a T.V.- és rádió-műsorvezetői pályákon való érvényesülést.


A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember és önismeret. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a Film- Fotó- Média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.


Mivel Románia legerősebb drámatagozatáról van szó, egész Erdélyből várjuk a jelentkezőket. Azon diákok számára, akik más településről érkeznek, az iskola emeletén egy korszerű, 2009-ben átadott bentlakást biztosít a líceum.

Jó kép.jpg

22. 05. 01.

Erdélyi turnéra indul az Osonó

2020 fb hu.jpg

Május 3-6. között négy település, Szilágycseh, Nagykároly, Nagyvárad és Érmihályfalva középiskolás diákjai láthatják az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, a fiatalok személyes történeteit feldolgozó előadást. A turné annak a komplex projektnek a része, amelyet a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatott.


A társulat #Reaktiv elnevezésű projektje március- november időszakban zajlik és legfontosabb célja, hogy öt település középiskoláiban, mintegy 250 diák és 50 tanár számára a színház, a film és a drámajáték segítségével impulzust és lendületet adjon a Covid19 utáni időszak újrakezdéséhez. Az említett öt település középiskolái mellett, a projektben ötödikként a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum szerepel, ahol a különböző tevékenységekre május folyamán kerül sor.


A #Reaktiv első szakaszában, társulatunk két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár március végén csapatépítő és önismereti műhelyfoglalkozást tartott a fiatalok és tanáraik számára. A tréningek jó helyzetnek bizonyultak arra, hogy az elmúlt két év és főként az online oktatásban kialakult nehéz helyzetek után, úgy a fiatalok, mint a tanárok motivációt kapjanak a munkához, a tanuláshoz és megtapasztalják a személyes kapcsolatok és főként a közösségben való létezés és együttműködés fontosságát.


A turné is ehhez a folyamathoz kapcsolódik, hiszen mindenik előadást közönségtalálkozó követ, amely teret ad a közös gondolkodásra, a dokumentarista produkcióban felvetett témák és problémák megvitatására. A Fazakas Misi által rendezett előadás kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei képezik, így a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat, megmutatva arcainkat, ahogyan a víz tükrözi azokat. A produkció eddig 588 alkalommal került bemutatásra 3 kontinens 24 országának 210 településén.


A #Reaktiv projekt egy olyan drámatáborral zárul, amelyben a partneriskolákból kiválasztott diákok és tanárok vesznek részt. A tábor egyik kiemelt célja a színházi és önismereti műhelyfoglalkozások mellett egy 15 perces rövidfilm elkészítése, amely a résztvevő fiatalok és tanárok kreativitását és saját, személyes tapasztalataikat segítségül hívva, a jelenkori oktatási helyzetre reflektál.


A turné programja:

Május 3, 20:00: Szilágycseh, Művelődési Ház

Május 4, 13:00: Nagykároly, Szent László Közösségi Ház

Május 5, 12:30: Nagyvárad, Ady Endre Elméleti Líceum- díszterem

Május 6, 12:00: Érmihályfalva, Érmihályfalvi 1-es számú Szakközépiskola

Jó kép.jpg

22. 04. 24.

Országos elsők a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

2020 fb hu.jpg

Április 18-22. között Temesváron zajlott a romániai drámatagozatok Országos Színészmesterség Tantárgyversenye, amelyen mintegy 160 diák vett részt az ország 14 megyéjének drámatagozatairól. A pénteki díjkiosztón négy elismerésben részesült a Fazakas Misi által vezetett Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata. A Tantárgyverseny nagydíját, a csapatversenyért járó első díjat a tagozat Antigoné című előadásának ítélte oda a zsűri, míg egyéni versenyben Póra Jácinta harmadik díjat kapott. Két alakítási különdíjat is átvehettek a drámások: Kiss Péter a legérettebb színpadi jelenlétért és Szimion Helga a belső átélés intenzitásáért érdemelte ki a zsűri dicséretét.


A versenyt a többi országos tantárgyversenyhez hasonlóan szervezte meg az Oktatási Minisztérium. A sepsiszentgyörgyi drámatagozat mellett Brăila, Bukarest, Buzău, Kolozsvár, Konstanca, Focșani, Galac, Jászvásár, Pitești, Târgu Jiu, Marosvásárhely, Temesvár és Tulcea drámatagozatai vettek részt. Színészmesterségből két kategóriában indulhattak a diákok: a csapatversenyben az előadások bemutatására került sor, illetve az egyéni repertoárral, amely keretén belül versek és monológok előadásával mérték össze szakmai tudásukat a fiatalok. A szakmai zsűri marosvásárhelyi, jászvásári, bukaresti, temesvári és kolozsvári színművészeti egyetemek oktatóiból állt.


A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatát a végzős drámások a Fazakas Misi által rendezett Antigoné című előadással képviselték (Antigoné: Póra Jácinta, Kreón: Kiss Péter, Iszméné: Szimion Helga, Polüneikész: Basa Ádám, Kar: Császár Andrea, Márkó Edina, Sikó-Barabási Zselyke, Vass Regina). A vizsgaelőadás kiindulópontja Szophoklész drámájának pár jelenete, de a színházi megnyilatkozásban teret kapnak a fiatalok önreflexiói és vallomásai is, keresve önmagukat és viszonyukat a darab által felvetett kérdésekhez és témákhoz. Az előadásban hangsúlyosak a Mucha Oszkár által készített videóbejátszások is.


A sepsiszentgyörgyi drámatagozat 22 éve működik és az elmúlt években 12 országos díjat szerzett csapat- és egyéni versenyben. A tagozat szeptemberben egy újabb kilencedikes drámaosztályt indít. A felvételire május 19-én 17 órakor kerül sor, amelyet megelőz egy felkészítő május 14-én 15 órakor a Visky Árpád drámateremben.

etsn_logo-01.jpg
 

Archív hírek