Jó kép.jpg

21. 06. 25.

Évadzáró mérleg az Osonónál

2020 fb hu.jpg

A 2020-21-es évadban, a koronavírus járvány miatt, a társulat tevékenysége hat hónapra és két országra, magyarországi és romániai projektekre korlátozódott. Az időszakos leállások ellenére, az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely ebben az évadban 141 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 2.630 résztvevő számára. A tevékenység nagy része a képzések körül zajlott, hiszen a társulat 113 műhelyfoglalkozás és 3 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett az Osonó csupán 10 előadást tudott megtartani, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor.


A Fazakas Misi által rendezett és tíz éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van az 580. bemutatáson. A produkció októberben egy többállomásos romániai turnén vett részt, amely során hátrányos helyzetű fiatalok láthatták az előadást, többek között olyan településeken is, ahol még nem, vagy több évtizede nem járt színházi társulat. A fiatalok történeteit feldolgozó produkcióra  ősszel egy szombathelyi előadás-sorozat, egy romániai turné és egy budapesti 600. ünnepi előadás vár.


Ebben az évadban is folytatta a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. Immár nyolc éve kerül megszervezésre a csoportvezető- és pedagógus képzés, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett műhelyfoglalkozás sorozatra épül. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog.


Szintén folytatódott a két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.


A társulat mögött álló évadban gyümölcsöző volt az együttműködés a budapesti Magyarság Házával, amelynek megbízásából több rendhagyó órára került sor számos magyarországi település iskoláiban, viszont a járványhelyzet miatt el kellett halasztani a közös szervezés alatt lévő Kárpát- medencei Diákszínjátszó Fesztivált, amelynek második kiadására a remények szerint 2022-ben kerül sor.


Egy másik kiemelkedő együttműködés a Gyulafehérvári Caritas projektje kapcsán történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, valamint a Renovabis által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt keretén belül, társulatunk két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár –önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozásokat tartott székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi iskolák diákjai számára.


Az idei évad két új, hosszútávú partnerséget és együttműködést is hozott a társulat számára. A szombathelyi Weöres Sándor Színházzal különböző ifjúsági projektekre és pedagógusképzésre kerül sor a jövő évadban, míg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hétvégi pedagógus- és csoportvezetői képzések és táborok megtartására kérte fel az Osonót.


Az önfenntartó, független társulat munkája nyáron sem szünetel, hiszen több képzésre és táborra kerül sor: június 21-25. között a szombathelyi drámatáborra, július 12-16. között Sepsikőröspatakon a román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatáborra, ezzel párhuzamosan egy kimondottan színházi táborra, amelyet a Plugor Sándor Művészeti Líceummal közösen, a Rose program keretén belül az iskola diákjai számára megszervezett drámatábor követ július 16-18. között, majd augusztus 13-18. között Budapest ad helyszínt az Osonó drámatábornak, végül augusztus 24-28. között kerül megrendezésre pedagógusok számára a Színjátékos Drámatábor.


A jövő évad terve között szerepel egy osztálytermi és színházi előadás elkészítése. Mucha Oszkár fogja megszólaltatni  József Attila szövegeit a  Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban, amelynek rendezését Fazakas Misi jegyzi. Mindezek mellett, a már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.

Jó kép.jpg

21. 06. 09.

Elkezdődött a jelentkezés az Osonó budapesti drámatáborába

2020 fb hu.jpg

Augusztus 13. és 18. között színházi és személyiségfejlesztő drámatábort szervez Budapesten az Osonó Színházműhely. A napközis, három étkezést biztosító drámatáborba 15 és 35 év közötti fiatalok jelentkezését várja a társulat. A csoport munkája a színházi gyakorlatokon keresztül a személyiségfejlesztés és az önismeret, valamint a csapatépítés területét is érinti. A független társulat, amely eddig több mint 75 drámatábort és több száz képzést szervezett fiatalok és felnőttek számára, a tábort mindazoknak ajánlja, akik szeretnek önmagukkal és a színházzal foglalkozni, akár van előzetes szakmai tapasztalatuk, akár nincs.


A hat napon át tartó szakmai programokat Fazakas Misi rendező- tréner, a társulat vezetője, valamint Mucha Oszkár színész- tréner, az Osonó társulati tagja vezeti. A reggel 9.30 órától este 20 óráig tartó napi program hangsúlyos részét a három műhelyfoglalkozás valamint a napindító tréning alkotja. Az étkezések is közösen történnek, így a tábor egy intenzív, közösségi és szakmai együttlét, egész napot kitöltő programokkal.


Részvételi díj early bird kedvezménnyel június 21-ig 29.000 forint, azt követően június 30-ig 35.000 Ft, majd júliusban 40.000 Ft. Az összeg két részletben kerül kifizetésre a jelentkezési lapon feltüntetett lehetőségek valamelyikén. 

A jelentkezési lap itt érhető el: https://forms.gle/5DptkFZQjT4xQuX4A

Az ár tartalmazza a napi három étkezést, a helyszín és a képzés költségeit. A helyek száma korlátozott. 

Jelentkezési határidő: 2021. július 31.


További információk a társulat facebook oldalán találhatók vagy a következő elérhetőségen kérhetők: +36 20 273 6014


Az Osonó Színházműhely a színházi, oktatási és szociális projektjein keresztül intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. Több évtizedes tapasztalatának köszönhetően olyan foglalkozástípusokat dolgozott ki a társulat, amelyek által a résztvevők egyszerű gyakorlatokon keresztül juthatnak el embertársaikhoz és önmagukhoz. A résztvevők egy belülről megszülető motiváció által elindulhatnak a személyes és szakmai fejlődés útján.


A társulat a közelmúltban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, előtte Regisztrált Tehetségponttá, majd Európai Tehetségponttá vált és magáénak tudhatja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját is.

Jó kép.jpg

21. 06. 08.

Lehet jelentkezni az Osonó és a Művészeti és Népiskola közös Színházi táborába

2020 fb hu.jpg

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen július 12- 16. között színházi tábort szervez Sepsikőröspatakon 15 év feletti fiatalok, diákszínjátszók, színjátszók számára, akik jobban bele szeretnének mélyülni a színészmesterség és a Színház világába. A tábor részvételi díja 390 lej, amely tartalmazza a panzióban történő szállást és a napi három étkezést is. A helyek száma korlátozott.


A csoportot Mucha Oszkár, az Osonó Színházműhely színésze vezeti. A tábor egy intenzív szakmai együttlét, egész napot kitöltő, összesen 8 óra intenzív műhelyfoglalkozással, amely még kiegészül a csoportos alkotói tevékenységgel.


Jelentkezni július 1-ig lehet az osonoszinhaz@osono.ro e-mail címen vagy a 0740578725-ös telefonszámon.

etsn_logo-01.jpg
 

Archív hírek

3
3

3
3

1/8