top of page
Jó kép.jpg

23. 09. 12.

Felnőttek számára indít színház és nevelés képzést az Osonó a Művészeti és Népiskolával közösen

2020 fb hu.jpg

A színjátszás, a drámajáték, az iskolai drámapedagógiai munka iránt érdeklődő pedagógusok, csoportvezetők, ifjúsággal foglalkozó vagy közművelődési szakemberek számára tizedik éve szervez képzést az Osonó Színházműhely és a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. A 120 órás képzés olyan területekre nyújt betekintést, mint személyiségfejlesztés, beszédművelés, a drámapedagógia illetve csoportvezetési, színházpedagógiai és színháztörténeti alapismeretek.


A Prezsmer Boglárka, dramaturg, dráma- és színházpedagógus, Fazakas Misi, színész, rendező, színházpedagógus és Mucha Oszkár, színész, tréner által vezetett képzés négy szakaszban zajlik. A tanév során három hosszú hétvégés alkalomra kerül sor Sepsiszentgyörgyön (2024. január 5-7., március 1- 3. valamint május 10- 12.), amely nyáron, augusztus 21- 25. között kiegészül egy 4 napos táborral.


A teljes képzés költsége 600 lej illetve egy 70 lejes beiratkozási díj, amelyet a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola titkárságán lehet kifizetni.


Érdeklődni és iratkozni az Osonó Facebook oldalán vagy az osonoszinhaz@osono.ro e-mail címén lehet.

Jó kép.jpg

23. 09. 01.

Befejeződött a csoportvezetők és pedagógusok drámatábora

2020 fb hu.jpg

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen hozta létre azt a színházi és önismereti tábort, amely negyedik állomása volt az egy éve tartó csoportvezetők és pedagógusok számára szervezett Színház és nevelés képzésnek. A Kovászna és Hargita megyékből érkezett 24 résztvevő augusztus 23. és 27. között vett részt a sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban megrendezett táborban.


A Prezsmer Boglárka színház- és drámapedagógus valamint az Osonó két tagja - Fazakas Misi és Mucha Oszkár – által vezetett foglalkozások nagy hangsúly fektettek a csapatépítésre, az önismereti- és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alap-színházképzésre, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, valamint a gyakorlatokat felhasználják a jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben, osztályfőnöki vagy csoportvezetői tevékenységükben.


A színházi gyakorlatokba való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés újabb impulzusokat adott a résztvevők számára a szakmai tevékenységük átgondolására és hatékonyságára. A műhelyfoglalkozások mellett, az intenzív tábor minden reggel a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval indult, este pedig a rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok.


Mindezek mellett beszélgetésekre is sor került, így a résztvevők egymástól értesülhettek a saját munkaterületükön felmerülő sajátos nehézségekről és problémákról, ugyanakkor az egyéni módszerek és felelősségek adta megoldási lehetőségekről is.  A képzésén túl, a tábor célja egy olyan helyzet megteremtése volt, amely által a pedagógusok feltöltődve kezdhetik el az új tanévet.


Az augusztus 23- 27. között zajló drámatábor hangulatát az alábbi résztvevői visszajelzések tükrözik:


Becsey Éva: „Az öt nap alatt belekóstoltunk kicsit a színházi világba, játszottunk és figyeltünk, együttműködtünk és mélyen magunkba tekintettünk. Lényeges dolgok történtek itt, mert ez egy olyan tábor, ahol közösség formálódik. Közösség, ahol bizalom születik.”


Bencze Etelka: „34 éves pedagógiai pályám során sok képzésen fordultam meg. A Színház és nevelés képzés és tábor viszont egy olyan komplex lehetőség amely minden téren tanít, mozgat, előrevisz. Új módszereket ismerek meg, fejlődik a kommunikációs készségem, empátiát és önismeretet tanulok, fejlődök, növekedik az önbizalmam, fejlesztem a kreativitásomat, művészeti és  kulturális élményt nyújt.”


Kerezsi Gyopár Iringó: „A tábor alatt lebontjuk falainkat, építjük magunkat,  önbizalmunkat. Jó érzés ez a folyamat. A közös alkotás közben szépen formálódunk mi is. Néhol megvilágosodunk,  máskor pedig épp kérdéseket, megoldandó feladatokat találunk.”


Pál Emese: „Köszönöm, hogy a Művészeti és Népiskola  helyet ad egy olyan képzésnek,  ahol  felnőttként játszva tanulhattam magam, gazdagíthattam tudásom a  fejlesztő játékokkal és az elméleti tevékenységekkel együttesen. A drámatábor által teremtődött számomra még egy Boldogság sziget, amely bekoronázta a nyaram. Külön köszönöm a trénereknek, hogy megteremtették  azt a bizalmas, családias légkört, amelyben biztonságban éreztem magam én levehettem a maszkjaim, megélhettem az érzéseim, elmélkedhettem azon, hogy kitől- mitől is függ az, hogy testi -lelki - szellemi egyensúlyban maradjak.”


Parajdi-Arros Margit: „Adatott egy tábor, azaz egy tér, egy hely, egy közeg, ahol mi emberek sokat tanulhattunk egymásról, a világról és az életről. Tanulhattam arról is hogyan segíthetünk hozza már kisgyermekkortól fogva gyerekeket, hogy szebbnek, jobbnak ne csak lássák, hanem megéljék a világot és életüket.”


Gergely Ágnes: „Amellett, hogy kezdő pedagógusként segített a szakmai fejlődésben, arra is jó volt ez a képzés, hogy láthassam, hogy a rózsaszín köd után is van élet úgy szakmailag, mint a magánélet szempontjából. Jó volt látni, megtapasztalni, érezni azt az év során, hogy mindannyian hús-vér emberek vagyunk, mindannyian máshonnan jövünk, de a cél ugyanaz: beragyogni a saját és a körülöttünk lévők életét. Hálás vagyok, hogy ilyen fiatalon ezt megtapasztalhattam, bízom benne és teszek érte, hogy folytathassam a megkezdett utat.”


Krecht Alpár: „Az itt töltött idő messzemenően túlnyúlott a drámatábor keretein, kalandoztunk a családjaink múltjában, tükröt tartottunk egymásnak és felfedtük  sebeinket, sebezhetőségeinket. Jó volt levetni hétköznap viselt maszkjainkat és szembenézni magunkkal!”


Luka Katalin: „Pár napig, egy  meseerdő  lakói lehettünk, ahol három tündér szeretete, tapintatos odafigyelése, lelkes gondoskodása biztosított teret, hogy megélhessünk mélységeket, magasságokat, megtapasztalhassuk milyen „csak úgy” embernek lenni."

Jó kép.jpg

23. 08. 03.

Három településen szervez közösségi és mentor programokat az Osonó

2020 fb hu.jpg

Az Osonó és annak jogi háttere, a Bolyongó Színház Egyesület augusztusban indít egy nagyszabású oktatási- kulturális- szociális projektet, amely Oroszhegy, Székelyvarság és Szentegyháza települések bevonásával november közepéig fog tartani. Az Oroszhegyi Urusos Néptánc Egyesület, a székelyvarsági Csemete Egyesület valamint a szentegyházi Kis-Homoród Kulturális Egyesület partnerségével létrejött hosszútávú program célja a települések közösségi és kulturális aktivizálása és a csoportvezetők, pedagógusok, kultúraszervezők képzése és mentorálása. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával jön létre.


A projekt az augusztus 6. és 10. között, Székelyvarságon sorra kerülő nagyszabású táborral indul, amelyben a településenkénti 10-10 résztvevő számára Prezsmer Boglárka színház- és drámapedagógus valamint az Osonó két tagja - Fazakas Misi és Mucha Oszkár – tart műhelyfoglalkozásokat. A képzés nagy hangsúly fektet a csapatépítésre, az önismereti- és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alap-színházképzésre, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, valamint a gyakorlatokat felhasználják a jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben vagy csoportvezetői tevékenységükben.


Az ősz folyamán mindegyik település kulturális kezdeményező csoportjának specifikus mentorálására kerül sor, illetve a célközönség 60 felnőtt tagja számára, a közösség és partner-egyesületek bevonásával egy-egy kulturális eseményt szervez a társulat a helyi kulturális erőforrásokra alapozva,. Ezek az események a színházi- és táncelőadások, valamint a fotókiállítás és dokumentumfilm készítés által érinteni fogják az előadó- és audiovizuális művészeteket.


Mindezen túl, az Osonó Színházműhely minden településen bemutatja a Nem vagyok, csak mások látnak című előadást. Az 55 perces monodráma József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy a találkozás valódi párbeszéddé váljon.


A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional leszögezi, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalják a felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért az Osonó Színházműhelyt terheli minden felelősség.

etsn_logo-01.jpg
VIDEÓ LENT

Archív hírek

bottom of page