Please reload

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.

Trupa Osonó deschide spaţii de dialog prin şcolile din Ungaria

Între 25 și 27 februarie, Trupa Osonó va susţine patru reprezentații cu spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei, urmate de dezbateri cu spectatorii, în câteva școli din orașele Veresegyház și Budapesta.  

 

Cu Gimnaziul Catolic din Veresegyház, Trupa a avut mai multe colaborări pe teme educaționale. În ultimii ani, doi membri ai Trupei au condus ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevii și profesorii din această instituție. De data aceasta, conducerea Liceului din Veresegyház a invitat spectacolul Chipul din oglinda apei, pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a, respectiv pentru părinții acestora. Astfel, Trupa Osonó reuneşte elevii, profesorii şi părinţii într-un spaţiu de dialog, pe marginea temelor ridicate de spectacol.   

 

În școlile din Budapesta, Trupa din Sfântu Gheorghe continuă Programul de teatru în săli de clasă, care este cofinanţat de Fondul Național Cultural / Nemzeti Kulturális Alap din Ungaria.  Elevii din Grupul Școlar Baptist Kövessi Erzsébet, respectiv cei din Liceul Greco-Catolic Leövey Klára au participat la ateliere de dezvoltare a personalității pentru tineri. Scopul acestor ateliere de pedagogie teatrală este activarea resurselor creative şi de comunicare ale fiecărui participant şi valorificarea lor în funcţie de interesele personale şi de grup. Etapa următoare a Proiectului constă în prezentarea unui spectacol, care este construit pe baza poveștilor adevărate ale tinerilor de aceeași vârstă.

 

Proiectul se doreşte a fi un promotor în efortul de susţinere a tinerilor, care, din cauza situaţiei de incertitudine în care trăiesc, devin vulnerabili şi expuşi riscului de a fi marginalizaţi şi respinşi, în încercările lor de a relaţiona şi a-şi găsi un drum în viaţă.

 

Distribuția: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, Basa Ádám, Póra Jácinta, Virginia Alexandra

 

Tehnician: Kelemen Szabolcs                

            

Regia: Fazakas Misi

Trupa Osonó duce mesajul tinerilor defavorizaţi la Târgu Mures

Vineri, 21 februarie, de la ora 16, în Casa Deus Providebit din Târgu Mureş,  Trupa Osonó va susţine o reprezentaţie cu spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei, urmată de o dezbatere cu spectatorii. Spectacolul a avut premiera în 2011 și de atunci s-a tot jucat pe 3 continente, respectiv în 24 de țări și 188 de orașe. Producția Osonó a reprezentat România și Europa de Est la 12 festivaluri internaționale şi a obținut mai multe premii.

 

Evenimentul este organizat de Caritas Alba Iulia și face parte din Proiectul co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, proiect care este dedicat tinerilor defavorizați și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă.

 

Teatrul Independet Osonó a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității pentru elevii Liceului Tehnologic Avram Iancu. Etapa următoare a Proiectului constă în prezentarea unui spectacol care este construit pe baza poveștilor  adevărate ale tinerilor de aceeași vârstă.

 

Intrerea este liberă și pentru marele public. Rezervările locurilor se face pe osonoszinhaz@osono.ro.

 

Distribuția: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, László Fruzsina, Póra Jácinta, Basa Ádám

 

Tehnician: Kelemen Szabolcs    

                        

Regia: Fazakas Misi

1 / 28

Please reload

1/8