Please reload

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó începe Proiectul de peste hotare destinat tinerilor talentaţi

2020 fb hu.jpg

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. În acest scop, între 26-28 noiembrie, la Budapesta, și 10-12 decembrie, în Serbia, va avea loc câte un proiect educational, la fiecare  participând șase tineri talentați din Ungaria și şase din Serbia.


Echipa celor 12 de tineri va avea parte de workshopuri conduse de Fazakas Misi – regizorul şi conducătorul Trupei Osonó,  și de Mucha Oszkár – actorul şi trainerul Osonó. Atelierele sunt concepute a oferi o perspectivă asupra zonelor ce ţin de dezvoltarea personalității, de pedagogie teatrală, de arta și tehnica vorbirii, de lucrul în echipă, și de arta actorului.


Proiectul este organizat cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria şi cuprinde ateliere ce se vor desfăşura pe parcursul a 50 de ore, cu activităţi concepute să dezvolte competențe esenţiale pentru tinerii  participanți, cum ar fi comunicarea, munca în echipă, încrederea în propriile resurse, câştigarea credibilităţii în relaţie cu ceilalţi, abilitățile de vorbire, empatia, abilităţi de coordonare şi conducere a unei echipe.


Tocmai ca o recunoaştere a importanţei diverselor proiecte destinate tinerilor, Trupa Osonó a fost desemnată, în 2016, drept câştigătoarea naţională a Premiului pentru Tineret Charlemagne al Parlamentului European.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó în slujba comunităţilor din Serbia

2020 fb hu.jpg

Trupa Osonó,  în parteneriat cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și Institutul Cultural Maghiar din Voivodina,  organizează cursuri de weekend dedicate dezvoltării comunităţilor din această Provincie a Serbiei.  Prima etapă a Proiectului se va desfăşura la Zombor, între 19-21 noiembrie, după care, în perioada decembrie 2021-februarie 2022,  vor urma încă alte trei întâlniri. Cursurile de formare și workshop-urile sunt conduse de Fazakas Misi – regizorul şi conducătorul Trupei Osonó,  și de Mucha Oszkár – actorul şi trainerul Osonó. Atelierele sunt concepute a oferi o perspectivă asupra zonelor ce ţin de dezvoltarea personalității, de arta și tehnica vorbirii, de lucrul în echipă, de arta actorului şi de regie, de  conducerea unui grup.


Educatori și profesori, lideri de grup, actori și regizori amatori, conducători de organizaţii de tineret  vor face cunoştinţă – într-un weekend, în cele 20 de ore de ateliere formative – cu metodele educative ale Trupei Osonó.  În ultimii 8 ani, Trupa a organizat sute de astfel de evenimente educațional-formative.


Restricțiile impuse de pandemie,  care durează de aproape doi ani, au avut grave consecinţe asupra vieţii personale şi comunitare, iar Proiectul Osonó se integrează în efortul comunităţilor din Voivodina de a reveni la normalitate, de a recupera gesturi pierdute şi de a experimenta noi activităţi, cu efecte motivaţionale şi stimulative, la nivel individual şi social.

Jó kép.jpg

Un film al Teatrului Independent Osonó a fost premiat la Festivalul Internațional Kaleidoszkóp

2020 fb hu.jpg

Între 2-7 noiembrie, în orașul Kaposvár din Ungaria, s-a desfăşurat Ediţia20 a  Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp, o competiţie care se organizează din anul 1999 şi care este deschisă actorilor amatori și profesioniști, trupelor de teatru și creatorilor de film. Teatrul Independent Osonó  a intrat în concursul Festivalului cu filmul experimental "Magamban bíztam  / Am avut încredere în mine", cu care a câştigat Premiul II. la categoria filme inspirate din creaţii lirice/poezii. Filmul este regizat de Fazakas Misi şi îl are drept protagonist pe Mucha Oszkár, actor al Trupei Osonó.


Pentru Trupa Osonó, participarea în Kaleidoszkóp şi Premiul obţinut de filmul 'Magamban bíztam / Am avut încredere în mine' au greutatea unui gest de o importanţă specială, în sensul că reprezintă o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în căutarea şi experimentarea unor noi căi de exprimare artistică, drum pe care am pornit în pandemie, ca urmare a reducerii activităţii noastre teatrale.


Pe lângă premiul obţinut, juriul Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp a evaluat foarte pozitiv și creaţiile-video de poezie ale elevilor din clasa de actorie a Liceului de Arte Plugor Sándor. Este vorba de înregistrări video realizate în Tabăra de creație și în cursul condus de Mucha Oszkár, pentru elevii din clasele de actorie ale Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe, producţii video care au fost de asemenea selectate şi proiectate în Programul competiţiei din cadrul Kaleidoszkóp.

Jó kép.jpg

Antigona din privirea unor tineri va prinde viaţă la Casa cu Flori din Valea Crişului

2020 fb hu.jpg

Trupa Osonó, prin Bolyongó Színházi Egyesület /Asociaţia Teatrală Hoinarul, organizează o Tabără de creație, cu tema Antigona din privirea noastră, care se desfăşoară între 11-17 octombrie 2021, la Pensiunea Casa cu Flori din comuna Valea Crișului, județul Covasna. Proiectul este co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice / DRI –  Guvernul României  și are drept scop realizarea unui spectacol de teatru cu tineri, pornind de la tragedia lui Sofocle, Antigona, ale cărei motive şi teme  şi-au păstrat până astăzi actualitatea.


Tabăra de creaţie este condusă de Fazakas Misi –  profesor de arta actorului, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, și  Mucha Oszkár – actor al Trupei, iar participanţii sunt 15 elevi de la Secţia de Teatru din cadrul Liceului de Arte Plugor Sándor din Sf. Gheorghe.


Antigona din privirea noastră este o temă extrem de generoasă, în jurul căreia se va construi un spectacol de teatru original, în regia lui lui Fazakas Misi. Proiectul îşi propune să-i confrunte pe elevi cu temele şi motivele din tragedia lui Sofocle, pentru a descoperi felul cum tinerii de astăzi înţeleg concepte fundamentale, care contribuie decisiv la formarea personalităţii lor : libertate, revoltă, control şi adecvare.


Programul Taberei cuprinde jocuri de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dobândire a încrederii în sine, exerciţii de dezvoltare a personalității, exerciţii legate de arta și tehnica vorbirii, improvizație, repetiţiile scenelor din Antigona și realizarea spectacolului, care va fi prezentat în ultima zi a Proiectului, pe 17 octombrie 2021,  la Şcoala din Valea Crișului.

Jó kép.jpg

S-a terminat Tabăra de Creație pentru profesori și lideri de grupuri

2020 fb hu.jpg

Între 24-28 august 2021, Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe,  a organizat  Ediţia7  a Taberei de Teatru pentru profesori şi lideri de grupuri. Tabăra s-a desfăşurat la Pensiunea Casa cu Flori din Valea Crișului, iar la ediţia de anul acesta au participat profesori din județele Covasna, Harghita și Brașov.


Programul Taberei a cuprins ateliere conduse de Prezsmer Boglárka  – specialist în pedagogie teatrală, Fazakas Misi  – conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Mucha Oszkár, actor al Trupei. În cadrul atelierelor, participanţii au fost implicaţi în jocuri de echipă, exerciţii legate de arta actorului, respectiv  exerciţii de tehnica vorbirii şi dobândirea expresivităţii vocale, de autocunoaștere, de dezvoltare a personalității. Pe lângă atelierele teatrale și de autocunoaștere, participanții au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.


Câteva opinii ale participanţilor:

Varga Zsuzsa, Sf. Gheorghe: „Tabăra este locul care-ţi oferă ocazia să ai o experiență complexă despre manifestări ale naturii umane. Momente profunde, hazlii şi de neuitat, plus dobândirea de cunoștințe ce formează un întreg rotund. Încă răsună în mine o vorbă  pe care am auzit acolo: Iubirea este cea mai mare forță! ”


Ambrus Zsuzsanna, Sf. Gheorghe: „Tabăra m-a ajutat foarte mult să mă descopăr, pot să-mi  asum diferite roluri într-un mediu în care mă simt în siguranță, în care pot să mă detaşez de obligaţiile vieții de zi cu zi. Tabăra e împrospătare, dezvoltare, reflecţie împreună, creaţie, aventură, distracție și o experiență uriașă! ”


Dénes Tünde, Arcuș: „În tabără s-a dezvoltat un spațiu magic în care s-a întâmplat miracolul că am reușit să devenim oameni mai buni. A fost contagios să fim sinceri, să râdem și să plângem, să ne ascultăm unii pe alții, să ne jucăm, să ne cunoaștem pe noi înșine și pe ceilalți.”


Fehér Izabella, Odorheiu Secuiesc: „Aceste situații sunt bune pentru că pot învăța multe despre mine și despre ceilalți. Am ocazia să-mi depășesc în mod constant limitele, să îmi ridic barierele, să ies din zona mea de confort și totul se petrece într-un mediu sigur și de susținere. În tabără se nasc relațiile umane de calitate și astfel putem să ne reîncărcăm! ”


Fekete Magda, Săcele: „Pentru mine, această tabără este o insulă de refugiu şi liniştire. Timp  pentru aprofundare și reflecție. Este o perioadă a autodescoperirii, o construire interioară, o încărcare complexă într-un mediu protejat. Aici mă nasc așa cum aș vrea să fiu constant și în viața de zi cu zi. Este o perioadă de binecuvântare, prin care încep lent să mă transform și simt că se clarifică și se îmbunătățesc foarte multe în viața mea. ”


Szabó Enikő, Sf. Gheorghe: „În tabără primești dovezi că ești pe drumul cel bun. Că faci un pelerinaj către tine însuţi,  într-o comunitate de încredere. Descoperi că o adâncă călătorie în propriul tău suflet, ajutat de ceilalți, e o sărbătoare.”

Jó kép.jpg

Trupa Osonó a finalizat Tabăra de teatru din Budapesta

2020 fb hu.jpg

La Ediţia10  a Taberei din Budapesta au participat tineri din Ungaria și România, iar atelierele au fost coordonate de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Mucha Oszkár, actor al Trupei.


Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei. Tabăra le-a propus participanţilor diverse şi complexe exerciţii teatrale şi confruntări cu propriile resurse creative, pe tema artei actorului. Scopul Taberei este promovarea unor formule  inovatoare de educație teatrală, prin care tinerii ajung a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de anii adolescenței.


Câteva mărturii despre felul cum au receptat participanţii experienţele trăite în Tabăra de Teatru:

Szabó Blanka: „ Pentru mine, Tabăra a fost o experiență importantă, deoarece m-a impusionat  spre lucruri pozitive. Aș vrea să simt asta și în viața de zi cu zi, să fiu înconjurat de oameni de la care să primesc ceva pozitiv, ca viața mea să devină colorată, nu ceva în alb și negru. Prin intermediul exerciţiilor, am reevaluat multe lucruri din viaţa mea.”


Csortán Géza: „Tabăra asta m-a făcut să fiu mai conștient în ceea ce privește viața mea și personalitatea mea, dar și pe plan profesional. Am învățat foarte mult despre mine însumi.”


Vanopulosz Korin: „Până acum am crezut că viaţa mea interioară şi personalitatea mea trebuie să rămână așa cum sunt. Dar în Tabăra asta am început să mă gândesc mai mult asupra vieţii mele şi s-a înfiripat speranţa că mă pot dezvolta şi pot deveni un om mai bun.”


Kubinszki Eszter: „Ce am primit de la Tabăra asta este de neuitat. În Tabăra asta am experimentat trezirea. Nu numai că mi-am putut  dezvolta atenția și creativitatea, ci am descoperit că viața e frumoasă.”


Panescu Délia: „Mi-a plăcut mult că Tabăra a funcţionat ca o comunitate. Am primit multe impulsuri și de la traineri și de la participanți, care m-au făcut să descopăr bucuria de a trăi fiecare zi.”


Káncz Luca: „Chiar după prima zi am simțit că Tabăra asta o să fie ceva nemaipomenit. Am simțit multe energii pozitive și chiar am descoperit în mine cum pot să fiu pozitiv. Ador sentimentul ăsta. Am învățat extrem de mult despre viață și despre mine. A fost o descoperire importantă pentru mine.”


Csizma Blanka: „Am învățat multe lucruri, la care până acum nu am fost atentă. Mi-a plăcut mult că aici am putut să fim sinceri. Acum, datoria noastră este să oferim lumii în care trăim  toate lucrurile frumoase și pozitive pe care le-am descoperit în Tabăra asta.”

Jó kép.jpg

S-au terminat taberele de creație ale Trupei Osonó și Școlii Populare de Arte și Meserii

2020 fb hu.jpg

Săptămâna trecută s-au desfăşurat două tabere organizate de Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe: Ediția6  a Taberei Interetnice, și prima ediție a Taberei de Teatru. Datorită rezultatelor şi impactului în rândul participanţilor, cele două tabere se cer continuate, aşadar vor fi organizate și anul viitor.


La Tabăra Interetnică au participat 18 tineri români şi maghiari din Galați, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și din diferite localități ale judeţului Covasna. Atelierele au fost coordonate de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, câștigător al Premiului UNITER pentru debut, în anul 2017. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.


Tot la Valea Crișului, în Pensiunea Casa cu Flori, paralel cu Tabăra Interetnică s-a desfășurat Tabăra de Teatru, cu ateliere care au fost conduse de actorul Trupei Osonó, Mucha Oszkár. Tabăra le-a propus participanţilor diverse şi complexe exerciţii teatrale şi confruntări cu propriile resurse creative, pe tema artei actorului, care însemnau 8 ore de muncă pe zi.


Scopul taberelor : promovarea unor formule  inovatoare de educație interculturală, care să le deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică; facilitarea comunicării şi a descoperirii reciproce între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.


Câteva mărturii despre felul cum au receptat participanţii experienţele trăite în Tabăra Interetincă şi Tabăra de Teatru:

Szilágyi Orsolya: “Teatrul Osonó mi-a arătat o cale de a-mi depăşi  inhibițiile și frustrările. Mi-a arătat ce e teatrul adevărat, modul în care se dezvoltă și se împlinește, cum se sprijină pe valori reale. Acum știu care este calea, pe care merită s-o urmez. Drumul pe care poți să fii tu însuţi, chiar și fără vorbe.”


Baló Nonó: “În tabăra asta am trecut prin niște stări pe care le-am trăit atât de intens, cum nu mi s-a mai întâmplat până acum în viața mea. Nu o să uit niciodată sentimentul special pe care mi l-a provocat faptul că fac parte dintr-un grup, dintr-o comunitate care m-a acceptat. În orice clipă și cu oricine din tabără am putut să fiu eu însumi. În foarte scurt timp am putut să clădim încrederea dintre noi. Am putut să fiu sigur de mine la ateliere, dar și în alte activități.”


Csürös Beáta: „Tabăra asta a fost cea mai bună dintre toate cele la care am participat până acum. Am învățat și m-am distrat în acelaşi timp. Am cunoscut prieteni noi, am avut și petrecere, dar am putut să şi-mi aprofundez  cunoştinţele în domeniul teatrului. Și cel mai important lucru este că am reuşit să nu-mi mai fie frică de propria mea voce sau de gândurile mele.”


Simon Örs: „Tabăra asta e de neuitat. Cele cinci zile au trecut foarte repede, dar când mă gândesc la toate cele petrecute, tabăra asta mi se pare ca o altă viață. Am putut să pătrund  într-o altă viață, care până acum a fost foarte departe de mine, iar acum m-a prins foarte tare.”


Fazakas Barbara: „În tabăra asta am primit niște lucruri pe care niciodată nu le-am căpătat altundeva. Am descoperit că și în mine există empatie și energie. Niciodată nu m-am gândit că există o formă de teatru în care nu jucăm cu măști pe sufletele noastre, ci ne descoperim pe noi înșine prin alţii. Niciodată nu m-am gândit că e atât de important pentru un actor să se cunoască atât de bine pe el însuși.”

Jó kép.jpg

Bilanţul Teatrului Independent Osonó la sfârşit de stagiune 2020-2021

2020 fb hu.jpg

În stagiunea care tocmai s-a încheiat, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a redus la o perioadă de cinci luni, iar localităţile unde am ajuns au fost doar din două țări, Ungaria și România. Dar şi în astfel de condiţii, care ne-au forţat a ne limita în mod dramatic deplasările şi întâlnirile cu publicul, Osonó a organizat 141 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 2.630 de beneficiari. Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 113 workshopuri și 3 tabere teatrale. În jurul celor 10 reprezentaţii teatrale, Trupa a deschis 10 dezbateri cu publicul.


Spectacolul de teatru documentar 'Chipul din oglinda apei' a atins cifra de 580 reprezenții. Un proiect important a fost turneul cu acest spectacol în județele Covasna, Brașov, Harghita și Mureș – prin localităţi unde, de zeci de ani, nu mai trecuse nici o trupă de teatru. Cu această producţie vom avea un alt turneu în România la toamnă, mai multe reprezentaţii în Teatrul Weöres Sándor din Szombathely (vestul Ungariei), iar reprezentaţia cu numărul 600 va fi specială şi va avea loc  la Budapesta.


Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu deja tradiţionalele cursuri începute împreună în urmă cu opt ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți.


Trupa Osonó, care funcţionează sub titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe. Toate aceste proiecte şi activităţi educaţionale le-a desfăşurat  cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi.


În parteneriat cu Casa Maghiarilor, Teatrul Independent Osonó a organizat workshopuri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, în mai multe școli din Ungaria. Trupa Osonó a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia: Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.


În stagiunea 2020-21 s-au născut și două parteneriate importante. Un parteneriat pe termen lung cu Teatrul Weöres Sándor din Szombathely, care presupune derularea împreună a unor  proiecte educaționale pentru tineri, plus cursuri de formare pentru profesori, care vor fi conduse de către trainerii trupei. Celălalt parteneriat este cu Institutul Cultural Maghiar din Serbia şi constă în organizarea împreună  a unor tabere și cursuri de formare, care vor fi coordonate de doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár.


Pe parcursul verii, Teatrul Independent Osonó, care își autofinanțează activitatea, va organiza mai multe tabere de teatru: între 21-25 iunie, Tabăra de Teatru din Szombathely; între 12-16 iulie, Tabăra Interetnică de Teatru, cu participarea unor tineri români și maghiari, ediţia de anul acesta fiind organizată la Valea Crișului; între 13-18 august, Tabăra de Creație de la Budapesta; între 24-28 august, Tabăra de Teatru pentru profesori și coordonatori de trupe teatrale pentru elevi.


În cursul stagiunii viitoare va fi finalizată și o premieră a Teatrului Independent Osonó. Este vorba de spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár. Premiera va avea loc la Budapesta, iar reprezentaţiile cu acest spectacol se vor susţine în două variante –  teatru-studio și teatru în săli de clasă.

Jó kép.jpg

Au început înscrierile la Tabăra interetnică

2020 fb hu.jpg

Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, va organiza între 12- 16 iulie, a VI-lea ediţie a Taberei Interetnice de Teatru, care se va desfăşura în Valea Crișului din județul Covasna, cu scop de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii. Astfel, tabăra este destinată tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani.


Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care o să le prezinte în ultima zi a taberei.


Taxa de participare este de 390 lei, sumă care include cazarea şi masa de trei ori pe zi, precum şi atelierele (workshopurile).

Cei interesaţi se pot înscrie pe email osonoszinhaz@osono.ro, sau prin telefon 0740578725. Înscrierile se pot face pînă în data de 1 iulie.


Despre atmosfera Taberei din 2019, participanții și-au exprimat opiniile și entuziasmul în următoarele articole:

Maria Stan, Sibiu: „Pentru mine tabăra interetnică de teatru a fost o experiență cu totul specială. Am reușit să pătrund și să înțeleg mai bine tainele teatrului și munca din spatele unui spectacol. Am ințeles că arta de a fi actor este ceva complex. În teatru e vorba despre oameni despre liniștea si echilibrul interior. Cu ajutorul atelierelor am descoperit lucruri despre mine dar și despre cei din jurul meu cu care m-am împrietenit ușor neținând cont de etnie. A fost o călătorie cu mine însămi în care mi-am dezvoltat anumite abilități și în care am încercat să corectez ce nu îmi plăcea așa mult la mine. Am reușit să dărâm câteva bariere. Abia aștept sa revin anul viitor.”


Aida Olaru, Timișoara: „Energie pozitivă, implicare, emoție, dăruire, reflecție asupra unor teme esențiale dezvoltării unei mentalități sănătoase, lucru în echipă, atenție, învățare. Acestea au fost doar câteva dintre aspectele resimțite în cadrul taberei și a atelierelor, care au dus la o cunoaștere, atât de sine, cât și a unor oameni frumoși și pasionați. O experiență demnă de repetat!”


Kiss Péter, Târgu Mureș: „În această tabără am reușit să-mă deschid și alții s-au deschis în fața mea. Astfel, cred că am reușit să cunosc în doar câteva zile oameni noi, și am putut să ne devenim o comunitate adevărată. Este o experiență unică de a lucra, de a gândi, de a se concentra într-oastfel de comunitate, care dorește ceva. Este foarte important pentru mine, faptul că dorința de a face ceva, nu se termină la sfârșitul taberei, ci continuă. Am învățat atât de mult, încât la final omul își dă seama că trebuie să schimbe niște lucruri în viața lui.”


Ana Maria Popa, Sfântu Gheorghe: „Această tabără m-a ajutat. M-a ajutat să mă descopăr și să descopăr lumea din jurul meu. Am descoperit lucruri despre mine pe care nu le știam, lucruri bune și lucruri la care mai am de lucrat. Am învățat să mă concentrez și să exprim diferite gânduri doar prin contact vizual, fără a fi nevoie de cuvinte. Am învățat că pe scenă trebuie să fi atent și la cel mai mic detaliu. Și cel mai important lucru, am învățat ca fără dorință și fără pasiune aceste lucruri nu sunt posibile. Am cunoscut persoane noi, persoane incredibile în fața cărora m-am deschis și care la rândul lor s-au deschis in fața mea și cu care am reușit să creez o legătura foarte strânsă. Persoane care mi-au transmis foarte multe. Persoane cu care am lucrat în echipă de-a lungul acestei tabere (…) Această tabără a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, una pe care nu o voi putea uita și de care sigur îmi voi aduce aminte de fiecare dată.”

Jó kép.jpg

Ultima etapă a unui complex proiect de educație teatrală s-a desfăşurat la Valea Crişului

2020 fb hu.jpg

În 2020, s-a dat startul proiectului Experimente prin diferite forme de teatru, proiect care s-a născut ca un răspuns la situația creată de pandemie şi a fost co-finanțat de Fondul Cultural Național din Ungaria (Nemzeti Kulturális Alap).  Proiectul a avut drept scop organizarea, în condiţii de pandemie, a modulelor de arta actorului pentru tineri din întreaga țară. Zilele acestea, Proiectul s-a finalizat printr-o Tabără de creație la Valea Crişului, la care au participat 23 de tineri.


Doi membri ai Teatrul Independent Osonó, care este recunoscut şi drept Talent Point European, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, dar mai ales workshopuri de arta actorului și improvizație. Prima parte a Proiectului s-a derulat online, iar a doua în Tabăra din Valea Crișului.


În cadrul workshopurilor, tinerii au experimentat diferite forme de teatru, pe terenul cărora   şi-au exprimat gândurile care îi frământă, încercând să găsească răspunsuri la problemele cu care se confruntă.


„Simt că prin proiectul ăsta, dar mai ales în tabără, m-am îmbogățit cu experiențe de  autocunoaștere, dar și în domeniul profesional. Nu am învățat numai cum să transmiți un sentiment, un mesaj sau cum poți să arăți un sentiment printr-un gest, ci şi să te uiți cu încredere spre oameni și să nu-ți fie frică de tine însuți.” (Andi)


„Cursul ăsta și tabăra au dovedit că avem mare nevoie de ceilalți oameni,  ca să ne cunoaștem cât mai bine pe noi înșine. Modulul de arta actorului, workshopurile ne-au dezvoltat profesional, dar au fost importante și pentru conștientizarea viziunii mele asupra lumii.” (Jácinta)


„Prin proiectul ăsta m-am dezvoltat foarte mult. Workshopurile din tabără au necesitat o concentrare enormă, prin care am putut să trăim adevărate momente de creație. Prin tabără am devenit a comunitate puternică.” (Péter)

Jó kép.jpg

Teatrul Osonó și Caritas Alba Iulia au finalizat un complex proiect socio-educaţional printr-o tabără de creaţie

2020 fb hu.jpg

În 2019, s-a dat startul unui nou Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment și Renovabis, Proiectul este dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă.


Beneficiarii Proiectului nu au fost doar tinerii, ci şi profesorii care se ocupă de educaţia tinerilor din medii defavorizate, pentru care au fost organizate diverse cursuri de pregătire.

Teatrul Independet Osonó, care este recunoscut şi drept Talent Point European, a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru elevii din Liceul Tehnologic Avram Iancu din Târgu Mureș, Colegiul Tehnic Bányai János și Grupul Școlar Eötvös József din Odorheiu Secuiesc, Liceul Tehnologic Fogarasy Mihály din Gheorgheni și Grupul Școlar Puskás Tivadar din Ditrău.


Această lungă perioadă de lucru cu tinerii s-a finalizat în cursul săptămânii trecute  la Sovata,  printr-o tabără de creație la care au participat 23 de tineri. Cursul și workshopurile conduse de membrii Osonó i-au ajutat pe tineri să găsească răspunsuri și soluții la problemele cu care se confruntă, dar mai ales i-au ajutat să capete încredere în ei înşişi şi să-şi descopere singuri un scop în viaţă. În acest sens depun mărturie declaraţiile tinerilor:


"Tabăra asta m-a ajutat foarte mult să pun ordine în mine!" (Botond)


„Mulțumită workshopurilor, mi-am dat seama ce și cum trebuie să schimb în viața mea.” (Katalin)


"Mi-au plăcut foarte mult cursurile și vă mulțumesc că ați deschis o nouă cale spre mine!" (Nándor)


„M-am simțit foarte bine, vă mulțumesc că, aproape de doi ani, pot să fiu membru într-o echipă în care am ajuns să-mi cunosc diversitatea. A fost o experiență minunată fiecare minut petrecut cu Osonó.” (Boglárka)


Patrtenerii Proiectului:  Arete Youth Foundation și Trust for Social Achievement din Bulgaria, Fundația Autonómia din Ungaria, Fundación Segretariado Gitano din Spania și Caritas Alba Iulia din România.

Jó kép.jpg

Două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó s-au finalizat prin tabere de creaţie

2020 fb hu.jpg

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2021 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi.


Primul proiect s-a numit Valorificarea şi promovarea tradițiilor prin artă,  al  cărui scop a fost declanşarea unui proces de cunoaștere și autocunoaștere, mai precis 20 de tineri cu risc de marginalizare au descoperit că nevoile lor de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere se pot împlini exersând diverse forme de comunicare pe terenul dansurilor tradiţionale şi al basmelor populare, care conţin bogate resurse educative şi formative.


Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.


Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania – au fost finalizate în luna martie prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor. Cursurile de dansuri au fost conduse de Kocsis Hunor-Tibor, iar Szőcs Csaba și Szőcs Enikő, de la Change Center și Clubul Sportiv Adrenalin din Sfântu Gheorghe,  au ținut ateliere despre ce înseamnă stilul de viață sănătos.


În ultimii patru ani, Teatrul Independent Osonó a organizat zece proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó organizează un proiect Erasmus+

2020 fb hu.jpg

Între 4-9 martie, la Budapesta, va fi organizat un seminar și workshopuri pentru profesori și educatori, care se ocupă cu sprijinirea tinerilor. Realizat în parteneriat cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și co-finanțat de către Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Proiectul reuneşte specialiști din Serbia și Ungaria şi are drept temă educaţia artistică a tinerilor vulnerabili și marginalizați.

Componenta principală a Proiectului este cursul de formare profesională a participanților. Timp de șase zile, participanţii vor fi implicaţi în workshopuri despre metode non-formale și exerciții de bună practică care pot fi folosite în munca cu tinerii. Workshopurile sunt conduse de trainerii Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, respectiv de Szegedi Tamás de la Teatrul Independent din Budapesta.

În anii precedenţi, Teatrul Independent Osonó a organizat trei proiecte Erasmus+, iar în viitor va participa la mai multe programe internaționale similare, realizate în colaborare cu teatre din Austria, Olanda și Italia.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó a început o campanie de donații pentru achiziţionarea unui microbuz

2020 fb hu.jpg

În ziua când a împlinit 28 de ani, 3 februarie 2021, Teatrul Independent Osonó a început o campanie de strângere de fonduri, pentru achiziţionarea unui microbuz. Este vorba de o achiziţie de maximă urgenţă, având în vedere faptul că vechiul microbuz –  cu ajutorul căruia Trupa Osonó a putut ajunge cu spectacolele şi workshop-urile sale la 74.000 de spectatori, din 200 localități, din 22 țări, de pe două continente – nu mai poate fi utilizat. Rămasă fără mijloc de transport, pentru a-şi continua proiectele teatrale, educaţionale, sociale şi comunitare, Trupa Osonó a găsit un microbuz, care costă 10.000 de euro. O sumă pe care Trupa Osonó nu o poate acoperi de una singură, având în vedere că este un Teatru Independent, care-şi autofinanţează întreaga activitate, prin proiectele pe care le desfăşoară. În aceste condiţii, cerem ajutorul tuturor celor ce doresc să investească în continuarea călătoriei noastre teatrale, pe care am pornit-o cu 28 de ani în urmă!

Donațiile se pot face prin mai multe căi :

• transfer bancar în România:

ASOCIATIA BOLYONGO SZINHAZI EGYESULET

(RON): RO43OTPV300000397154RO02 (OTP Bank)

BIC/SWIFT: OTPVROBUXXX

• transfer bancar în Ungaria:

OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY EGYESÜLET

HUF): 12100011-17866345 (Gránit Bank)

Din străinetate: HU40121000111786634500000000

BIC/SWIFT: GNBAHUHB

• REVOLUT: +36 20 273 6014

• PAYPAL: osonoszinhaz@osono.ro

• OSONÓ WEBSITE: www.osono.eu/shop

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.