Please reload

Jó kép.jpg

Bilanţul Teatrului Independent Osonó la sfârşit de stagiune 2020-2021

2020 fb hu.jpg

În stagiunea care tocmai s-a încheiat, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a redus la o perioadă de cinci luni, iar localităţile unde am ajuns au fost doar din două țări, Ungaria și România. Dar şi în astfel de condiţii, care ne-au forţat a ne limita în mod dramatic deplasările şi întâlnirile cu publicul, Osonó a organizat 141 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 2.630 de beneficiari. Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 113 workshopuri și 3 tabere teatrale. În jurul celor 10 reprezentaţii teatrale, Trupa a deschis 10 dezbateri cu publicul.


Spectacolul de teatru documentar 'Chipul din oglinda apei' a atins cifra de 580 reprezenții. Un proiect important a fost turneul cu acest spectacol în județele Covasna, Brașov, Harghita și Mureș – prin localităţi unde, de zeci de ani, nu mai trecuse nici o trupă de teatru. Cu această producţie vom avea un alt turneu în România la toamnă, mai multe reprezentaţii în Teatrul Weöres Sándor din Szombathely (vestul Ungariei), iar reprezentaţia cu numărul 600 va fi specială şi va avea loc  la Budapesta.


Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu deja tradiţionalele cursuri începute împreună în urmă cu opt ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți.


Trupa Osonó, care funcţionează sub titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe. Toate aceste proiecte şi activităţi educaţionale le-a desfăşurat  cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi.


În parteneriat cu Casa Maghiarilor, Teatrul Independent Osonó a organizat workshopuri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, în mai multe școli din Ungaria. Trupa Osonó a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia: Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.


În stagiunea 2020-21 s-au născut și două parteneriate importante. Un parteneriat pe termen lung cu Teatrul Weöres Sándor din Szombathely, care presupune derularea împreună a unor  proiecte educaționale pentru tineri, plus cursuri de formare pentru profesori, care vor fi conduse de către trainerii trupei. Celălalt parteneriat este cu Institutul Cultural Maghiar din Serbia şi constă în organizarea împreună  a unor tabere și cursuri de formare, care vor fi coordonate de doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár.


Pe parcursul verii, Teatrul Independent Osonó, care își autofinanțează activitatea, va organiza mai multe tabere de teatru: între 21-25 iunie, Tabăra de Teatru din Szombathely; între 12-16 iulie, Tabăra Interetnică de Teatru, cu participarea unor tineri români și maghiari, ediţia de anul acesta fiind organizată la Valea Crișului; între 13-18 august, Tabăra de Creație de la Budapesta; între 24-28 august, Tabăra de Teatru pentru profesori și coordonatori de trupe teatrale pentru elevi.


În cursul stagiunii viitoare va fi finalizată și o premieră a Teatrului Independent Osonó. Este vorba de spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár. Premiera va avea loc la Budapesta, iar reprezentaţiile cu acest spectacol se vor susţine în două variante –  teatru-studio și teatru în săli de clasă.

Jó kép.jpg

Au început înscrierile la Tabăra interetnică

2020 fb hu.jpg

Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, va organiza între 12- 16 iulie, a VI-lea ediţie a Taberei Interetnice de Teatru, care se va desfăşura în Valea Crișului din județul Covasna, cu scop de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii. Astfel, tabăra este destinată tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani.


Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care o să le prezinte în ultima zi a taberei.


Taxa de participare este de 390 lei, sumă care include cazarea şi masa de trei ori pe zi, precum şi atelierele (workshopurile).

Cei interesaţi se pot înscrie pe email osonoszinhaz@osono.ro, sau prin telefon 0740578725. Înscrierile se pot face pînă în data de 1 iulie.


Despre atmosfera Taberei din 2019, participanții și-au exprimat opiniile și entuziasmul în următoarele articole:

Maria Stan, Sibiu: „Pentru mine tabăra interetnică de teatru a fost o experiență cu totul specială. Am reușit să pătrund și să înțeleg mai bine tainele teatrului și munca din spatele unui spectacol. Am ințeles că arta de a fi actor este ceva complex. În teatru e vorba despre oameni despre liniștea si echilibrul interior. Cu ajutorul atelierelor am descoperit lucruri despre mine dar și despre cei din jurul meu cu care m-am împrietenit ușor neținând cont de etnie. A fost o călătorie cu mine însămi în care mi-am dezvoltat anumite abilități și în care am încercat să corectez ce nu îmi plăcea așa mult la mine. Am reușit să dărâm câteva bariere. Abia aștept sa revin anul viitor.”


Aida Olaru, Timișoara: „Energie pozitivă, implicare, emoție, dăruire, reflecție asupra unor teme esențiale dezvoltării unei mentalități sănătoase, lucru în echipă, atenție, învățare. Acestea au fost doar câteva dintre aspectele resimțite în cadrul taberei și a atelierelor, care au dus la o cunoaștere, atât de sine, cât și a unor oameni frumoși și pasionați. O experiență demnă de repetat!”


Kiss Péter, Târgu Mureș: „În această tabără am reușit să-mă deschid și alții s-au deschis în fața mea. Astfel, cred că am reușit să cunosc în doar câteva zile oameni noi, și am putut să ne devenim o comunitate adevărată. Este o experiență unică de a lucra, de a gândi, de a se concentra într-oastfel de comunitate, care dorește ceva. Este foarte important pentru mine, faptul că dorința de a face ceva, nu se termină la sfârșitul taberei, ci continuă. Am învățat atât de mult, încât la final omul își dă seama că trebuie să schimbe niște lucruri în viața lui.”


Ana Maria Popa, Sfântu Gheorghe: „Această tabără m-a ajutat. M-a ajutat să mă descopăr și să descopăr lumea din jurul meu. Am descoperit lucruri despre mine pe care nu le știam, lucruri bune și lucruri la care mai am de lucrat. Am învățat să mă concentrez și să exprim diferite gânduri doar prin contact vizual, fără a fi nevoie de cuvinte. Am învățat că pe scenă trebuie să fi atent și la cel mai mic detaliu. Și cel mai important lucru, am învățat ca fără dorință și fără pasiune aceste lucruri nu sunt posibile. Am cunoscut persoane noi, persoane incredibile în fața cărora m-am deschis și care la rândul lor s-au deschis in fața mea și cu care am reușit să creez o legătura foarte strânsă. Persoane care mi-au transmis foarte multe. Persoane cu care am lucrat în echipă de-a lungul acestei tabere (…) Această tabără a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, una pe care nu o voi putea uita și de care sigur îmi voi aduce aminte de fiecare dată.”

Jó kép.jpg

Ultima etapă a unui complex proiect de educație teatrală s-a desfăşurat la Valea Crişului

2020 fb hu.jpg

În 2020, s-a dat startul proiectului Experimente prin diferite forme de teatru, proiect care s-a născut ca un răspuns la situația creată de pandemie şi a fost co-finanțat de Fondul Cultural Național din Ungaria (Nemzeti Kulturális Alap).  Proiectul a avut drept scop organizarea, în condiţii de pandemie, a modulelor de arta actorului pentru tineri din întreaga țară. Zilele acestea, Proiectul s-a finalizat printr-o Tabără de creație la Valea Crişului, la care au participat 23 de tineri.


Doi membri ai Teatrul Independent Osonó, care este recunoscut şi drept Talent Point European, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, dar mai ales workshopuri de arta actorului și improvizație. Prima parte a Proiectului s-a derulat online, iar a doua în Tabăra din Valea Crișului.


În cadrul workshopurilor, tinerii au experimentat diferite forme de teatru, pe terenul cărora   şi-au exprimat gândurile care îi frământă, încercând să găsească răspunsuri la problemele cu care se confruntă.


„Simt că prin proiectul ăsta, dar mai ales în tabără, m-am îmbogățit cu experiențe de  autocunoaștere, dar și în domeniul profesional. Nu am învățat numai cum să transmiți un sentiment, un mesaj sau cum poți să arăți un sentiment printr-un gest, ci şi să te uiți cu încredere spre oameni și să nu-ți fie frică de tine însuți.” (Andi)


„Cursul ăsta și tabăra au dovedit că avem mare nevoie de ceilalți oameni,  ca să ne cunoaștem cât mai bine pe noi înșine. Modulul de arta actorului, workshopurile ne-au dezvoltat profesional, dar au fost importante și pentru conștientizarea viziunii mele asupra lumii.” (Jácinta)


„Prin proiectul ăsta m-am dezvoltat foarte mult. Workshopurile din tabără au necesitat o concentrare enormă, prin care am putut să trăim adevărate momente de creație. Prin tabără am devenit a comunitate puternică.” (Péter)

Jó kép.jpg

Teatrul Osonó și Caritas Alba Iulia au finalizat un complex proiect socio-educaţional printr-o tabără de creaţie

2020 fb hu.jpg

În 2019, s-a dat startul unui nou Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment și Renovabis, Proiectul este dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă.


Beneficiarii Proiectului nu au fost doar tinerii, ci şi profesorii care se ocupă de educaţia tinerilor din medii defavorizate, pentru care au fost organizate diverse cursuri de pregătire.

Teatrul Independet Osonó, care este recunoscut şi drept Talent Point European, a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru elevii din Liceul Tehnologic Avram Iancu din Târgu Mureș, Colegiul Tehnic Bányai János și Grupul Școlar Eötvös József din Odorheiu Secuiesc, Liceul Tehnologic Fogarasy Mihály din Gheorgheni și Grupul Școlar Puskás Tivadar din Ditrău.


Această lungă perioadă de lucru cu tinerii s-a finalizat în cursul săptămânii trecute  la Sovata,  printr-o tabără de creație la care au participat 23 de tineri. Cursul și workshopurile conduse de membrii Osonó i-au ajutat pe tineri să găsească răspunsuri și soluții la problemele cu care se confruntă, dar mai ales i-au ajutat să capete încredere în ei înşişi şi să-şi descopere singuri un scop în viaţă. În acest sens depun mărturie declaraţiile tinerilor:


"Tabăra asta m-a ajutat foarte mult să pun ordine în mine!" (Botond)


„Mulțumită workshopurilor, mi-am dat seama ce și cum trebuie să schimb în viața mea.” (Katalin)


"Mi-au plăcut foarte mult cursurile și vă mulțumesc că ați deschis o nouă cale spre mine!" (Nándor)


„M-am simțit foarte bine, vă mulțumesc că, aproape de doi ani, pot să fiu membru într-o echipă în care am ajuns să-mi cunosc diversitatea. A fost o experiență minunată fiecare minut petrecut cu Osonó.” (Boglárka)


Patrtenerii Proiectului:  Arete Youth Foundation și Trust for Social Achievement din Bulgaria, Fundația Autonómia din Ungaria, Fundación Segretariado Gitano din Spania și Caritas Alba Iulia din România.

Jó kép.jpg

Două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó s-au finalizat prin tabere de creaţie

2020 fb hu.jpg

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2021 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi.


Primul proiect s-a numit Valorificarea şi promovarea tradițiilor prin artă,  al  cărui scop a fost declanşarea unui proces de cunoaștere și autocunoaștere, mai precis 20 de tineri cu risc de marginalizare au descoperit că nevoile lor de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere se pot împlini exersând diverse forme de comunicare pe terenul dansurilor tradiţionale şi al basmelor populare, care conţin bogate resurse educative şi formative.


Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.


Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania – au fost finalizate în luna martie prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor. Cursurile de dansuri au fost conduse de Kocsis Hunor-Tibor, iar Szőcs Csaba și Szőcs Enikő, de la Change Center și Clubul Sportiv Adrenalin din Sfântu Gheorghe,  au ținut ateliere despre ce înseamnă stilul de viață sănătos.


În ultimii patru ani, Teatrul Independent Osonó a organizat zece proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó organizează un proiect Erasmus+

2020 fb hu.jpg

Între 4-9 martie, la Budapesta, va fi organizat un seminar și workshopuri pentru profesori și educatori, care se ocupă cu sprijinirea tinerilor. Realizat în parteneriat cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și co-finanțat de către Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Proiectul reuneşte specialiști din Serbia și Ungaria şi are drept temă educaţia artistică a tinerilor vulnerabili și marginalizați.

Componenta principală a Proiectului este cursul de formare profesională a participanților. Timp de șase zile, participanţii vor fi implicaţi în workshopuri despre metode non-formale și exerciții de bună practică care pot fi folosite în munca cu tinerii. Workshopurile sunt conduse de trainerii Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, respectiv de Szegedi Tamás de la Teatrul Independent din Budapesta.

În anii precedenţi, Teatrul Independent Osonó a organizat trei proiecte Erasmus+, iar în viitor va participa la mai multe programe internaționale similare, realizate în colaborare cu teatre din Austria, Olanda și Italia.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó a început o campanie de donații pentru achiziţionarea unui microbuz

2020 fb hu.jpg

În ziua când a împlinit 28 de ani, 3 februarie 2021, Teatrul Independent Osonó a început o campanie de strângere de fonduri, pentru achiziţionarea unui microbuz. Este vorba de o achiziţie de maximă urgenţă, având în vedere faptul că vechiul microbuz –  cu ajutorul căruia Trupa Osonó a putut ajunge cu spectacolele şi workshop-urile sale la 74.000 de spectatori, din 200 localități, din 22 țări, de pe două continente – nu mai poate fi utilizat. Rămasă fără mijloc de transport, pentru a-şi continua proiectele teatrale, educaţionale, sociale şi comunitare, Trupa Osonó a găsit un microbuz, care costă 10.000 de euro. O sumă pe care Trupa Osonó nu o poate acoperi de una singură, având în vedere că este un Teatru Independent, care-şi autofinanţează întreaga activitate, prin proiectele pe care le desfăşoară. În aceste condiţii, cerem ajutorul tuturor celor ce doresc să investească în continuarea călătoriei noastre teatrale, pe care am pornit-o cu 28 de ani în urmă!

Donațiile se pot face prin mai multe căi :

• transfer bancar în România:

ASOCIATIA BOLYONGO SZINHAZI EGYESULET

(RON): RO43OTPV300000397154RO02 (OTP Bank)

BIC/SWIFT: OTPVROBUXXX

• transfer bancar în Ungaria:

OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY EGYESÜLET

HUF): 12100011-17866345 (Gránit Bank)

Din străinetate: HU40121000111786634500000000

BIC/SWIFT: GNBAHUHB

• REVOLUT: +36 20 273 6014

• PAYPAL: osonoszinhaz@osono.ro

• OSONÓ WEBSITE: www.osono.eu/shop

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó împlinește 28 de ani

2020 fb hu.jpg

Miercuri, 3 februarie 2021, Teatrul Independent Osonó își sărbătorește ziua de naştere în Budapesta. Cu prilejul aniversării, Trupa va organiza un workshop teatral, dar și o întâlnire a membrilor Osonó, de la începuturi până în prezent. De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 180 de membri. În cei 28 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 22 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.443 de reprezentaţii, din care 1.100 în ultimii 10 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Din cauza pandemiei, premierele din ultimul an au fost anulate iar în locul acestora Trupa a realizat două filme. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 53 de premii naționale și internaționale.


Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 12 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.

Şi în anul 2021,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți.


Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Fondatorul Trupei și liderul până anul 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2020

2020 fb hu.jpg

În 2020, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a redus la o perioadă de cinci luni, iar localităţile unde am ajuns au fost doar din două țări, Ungaria și România. Dar şi în astfel de condiţii, care ne-au forţat a ne limita în mod dramatic deplasările şi întâlnirile cu publicul, Osonó a organizat 124 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 2.400 de beneficiari ( participanți și spectatori), iar bugetul Trupei a fost de 43.200 EUR.  Din această sumă, 65% provin din surse din afara ţării, adică sunt bani câştigaţi prin aplicații de proiecte europene și maghiare, 29% reprezintă finanţări câștigate prin aplicații de proiecte românești, iar 6% sunt venituri realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă.


În 2020, Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 92 de workshopuri și 2 tabere teatrale. În jurul celor 14 reprezentaţii teatrale, Trupa a deschis 14 dezbateri cu publicul şi a realizat două filme semnate de Fazakas Misi (regia) și Mucha Oszkár (regia tehnică).  Este vorba de un spectacol TV, cu titlul Duel șahist, realizat pe baza piesei unui tânăr dramaturg din Carei, László István. Al doilea film – Nu exist, doar alții mă văd – este realizat din poeziile marelui poet maghiar József Attila.


În 2020, 60% din activitatea Trupei s-a desfăşurat în Ungaria, iar 40%  în diverse localităţi din România. Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a realizat Cursuri de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi. Din cauza pandemiei, proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru, sau Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare au fost amânate, sperăm că în anul 2021 le vom putea organiza. Trupa a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.


Trupa Osonó a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.


Anul 2021 va începe cu două cursuri de formare profesională pentru profesori, după care Trupa Osonó  se va implica în proiecte Erasmus+, care vor fi realizate la Budapesta. În cursul lui 2021 vom finaliza și o premieră a Teatrului Independent Osonó. Spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár – va avea premiera la Budapesta și se vor susţine reprezentaţii în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă.

Jó kép.jpg

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

2020 fb hu.jpg

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Jó kép.jpg

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

2020 fb hu.jpg

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Jó kép.jpg

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

2020 fb hu.jpg

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.

Jó kép.jpg

Trupa Osonó deschide spaţii de dialog prin şcolile din Ungaria

2020 fb hu.jpg

Între 25 și 27 februarie, Trupa Osonó va susţine patru reprezentații cu spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei, urmate de dezbateri cu spectatorii, în câteva școli din orașele Veresegyház și Budapesta.  

 

Cu Gimnaziul Catolic din Veresegyház, Trupa a avut mai multe colaborări pe teme educaționale. În ultimii ani, doi membri ai Trupei au condus ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevii și profesorii din această instituție. De data aceasta, conducerea Liceului din Veresegyház a invitat spectacolul Chipul din oglinda apei, pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a, respectiv pentru părinții acestora. Astfel, Trupa Osonó reuneşte elevii, profesorii şi părinţii într-un spaţiu de dialog, pe marginea temelor ridicate de spectacol.   

 

În școlile din Budapesta, Trupa din Sfântu Gheorghe continuă Programul de teatru în săli de clasă, care este cofinanţat de Fondul Național Cultural / Nemzeti Kulturális Alap din Ungaria.  Elevii din Grupul Școlar Baptist Kövessi Erzsébet, respectiv cei din Liceul Greco-Catolic Leövey Klára au participat la ateliere de dezvoltare a personalității pentru tineri. Scopul acestor ateliere de pedagogie teatrală este activarea resurselor creative şi de comunicare ale fiecărui participant şi valorificarea lor în funcţie de interesele personale şi de grup. Etapa următoare a Proiectului constă în prezentarea unui spectacol, care este construit pe baza poveștilor adevărate ale tinerilor de aceeași vârstă.

 

Proiectul se doreşte a fi un promotor în efortul de susţinere a tinerilor, care, din cauza situaţiei de incertitudine în care trăiesc, devin vulnerabili şi expuşi riscului de a fi marginalizaţi şi respinşi, în încercările lor de a relaţiona şi a-şi găsi un drum în viaţă.

 

Distribuția: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, Basa Ádám, Póra Jácinta, Virginia Alexandra

 

Tehnician: Kelemen Szabolcs                

            

Regia: Fazakas Misi

Jó kép.jpg

Trupa Osonó duce mesajul tinerilor defavorizaţi la Târgu Mures

2020 fb hu.jpg

Vineri, 21 februarie, de la ora 16, în Casa Deus Providebit din Târgu Mureş,  Trupa Osonó va susţine o reprezentaţie cu spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei, urmată de o dezbatere cu spectatorii. Spectacolul a avut premiera în 2011 și de atunci s-a tot jucat pe 3 continente, respectiv în 24 de țări și 188 de orașe. Producția Osonó a reprezentat România și Europa de Est la 12 festivaluri internaționale şi a obținut mai multe premii.

 

Evenimentul este organizat de Caritas Alba Iulia și face parte din Proiectul co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, proiect care este dedicat tinerilor defavorizați și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă.

 

Teatrul Independet Osonó a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității pentru elevii Liceului Tehnologic Avram Iancu. Etapa următoare a Proiectului constă în prezentarea unui spectacol care este construit pe baza poveștilor  adevărate ale tinerilor de aceeași vârstă.

 

Intrerea este liberă și pentru marele public. Rezervările locurilor se face pe osonoszinhaz@osono.ro.

 

Distribuția: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, László Fruzsina, Póra Jácinta, Basa Ádám

 

Tehnician: Kelemen Szabolcs    

                        

Regia: Fazakas Misi

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.