Please reload

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó începe luna mai cu un turneu în patru localităţi din România

2020 fb hu.jpg

Între 3-6 mai, elevii liceelor din patru localități – Cehu Silvaniei, Carei, Oradea și Valea lui Mihai – vor participa la spectacolul Chipul din oglinda apei, o producţie de teatru-documentar  care valorifică poveștile adevărate ale tinerilor. Turneul face parte dintr-un  proiect complex  de intervenție culturală al Trupei Osonó, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


Proiectul cultural #Reaktiv  este conceput  a se derula în perioada martie-noiembrie 2022 şi constă în activarea unor metode de comunicare specifice teatrului şi filmului, împreună cu 250 elevi de liceu și 50 de cadre didactice, din 5 localități din România, cu scopul de a preveni producerea sau adâncirea unor dezechilibre / tulburări mentale şi comportamentale, cauzate de transformările prin care a trecut sistemul educațional, în confruntarea cu pandemia Covid19. Pe lângă cele patru orașe mai sus menținute, în Proiect este implicat și Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe, unde sunt programate a se desfăşura activităţile lunii mai.


În prima etapă a Proiectului din luna aprilie, doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi și Mucha Oszkár,  au deschis şi coordonat ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevi și profesorii lor. Workshop-urile s-au dovedit a fi spaţii de întâlnire şi comunicare necesare şi motivaţionale pentru elevi şi profesori, care şi-au explorat propriile subiectivităţi şi au  experimentat diverse forme de exprimare umană şi artistică, cu forţa de a-i conştientiza de importanţa relaţiilor interpersonale, respectiv importanţa socializării şi a colaborării, mai ales după doi ani de pandemie şi de educaţie online.


De acelaşi proces de comunicare şi de explorare a unor probleme reale – probleme individuale, de grup şi comunitare – este legat şi Turneul în cele patru localităţi. Fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei  este  urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osonó  deschide o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacolul de teatru-documentar : sărăcia şi abandonul şcolar, abandonul familial, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi a tinerilor.


Proiectul #Reaktiv se va încheia cu o Tabără de teatru,  în care vor fi implicați elevi și profesori selectați din școlile partenere. Pe lângă atelierele teatrale, de autocunoaştere şi  teambuilding, un alt obiectiv important al Taberei este şi realizarea unui scurtmetraj de 15 minute, care va fi creaţia elevilor şi a profesorilor participanţi şi va reflecta experienţele lor.


Programul Turneului:

3 mai, ora 20:00: Cehu Silvaniei, Casa de Cultură

4 mai, ora 13:00: Carei, Casa Comunitară Szent László

5 mai, ora 12:30: Oradea, Liceul Teoretic Ady Endre – Sala de festivităţi

6 mai, ora 12:00: Valea lui Mihai, Grupul Școlar nr.1

Jó kép.jpg

Elevii Secției de Teatru din Sfântu Gheorghe s-au întors cu importante premii de la Olimpiada Naţională din Timişoara

2020 fb hu.jpg

La Timişoara, între 18-22 aprilie a avut loc Olimpiada Națională de Arta Actorului, destinată claselor de teatru din liceele de arte din România, la care au participat 160 de elevi, din 14 județe ale țării. Elevii Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor  din  Sfântu Gheorghe, condusă de Fazakas Misi,  au câştigat  patru premii :  la Secţiunea Spectacol,  Marele Premiu al Olimpiadei a revenit producţiei Antigona; la Secţiunea Individual,  Póra Jácinta, elevă în clasa a XII-a, a câştigat locul al treilea; două premii speciale au fost câştigate de două eleve din distribuţia spectacolului Antigona,  Kiss Péter, pentru maturitatea asumării scenice, respectiv Szimion Helga, pentru intensitatea trăirilor interioare.


Olimpiada  este organizată de Ministerul Educației Naţionale, prin intermediul Inspectoratelor Judeţene, iar Ediţia 2022 a reunit la Timișoara, pe lângă clasa din Sfântu Gheorghe, elevi din Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea. Juriul a fost alcătuit din profesori universitari de la catedrele de teatru din Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara și Târgu Mureș.


Antigona – cu care elevii Secţiei de Teatru din Liceul de Arte Plugor Sándor au câştigat toate aceste premii – este  un spectacol în regia lui Fazakas Misi, cu următoarea distribuţie : Póra Jácinta / Antigona,  Kiss Péter / Creon, Szimion Helga / Ismene, Basa Ádám /Polynices şi Császár Andrea, Márkó Edina, Sikó-Barabási Zselyke, Vass Regina (Corul). Spectacolul este construit pe câteva scene de bază ale tragediei lui Sofocle,  prin a căror problematică elevii sunt provocaţi să gândească şi să mărturisească felul cum înţeleg concepte fundamentale, precum libertate, revoltă, control şi adecvare. Un rol important în spectacol îl joacă componenta vizuală, respectiv materiale video, care au fost realizate de Mucha Oszkár.


Înfiinţată în anul 2000, Secția de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe a câştigat până acum 12 premii la Olimpiadele Naţionale, la secţiunile Individual şi Grup.

Jó kép.jpg

Stagiu de practică profesională pentru elevii claselor de actorie din Sfântu Gheorghe și Szentes (Ungaria)

2020 fb hu.jpg

Între 10-15 aprilie, 70 de tineri pasionaţi de teatru, de la clasele de actorie ale Liceului de Arte Plugor Sándor şi Gimnaziului Horváth Mihály (Ungaria), s-au întâlnit la Sfântu Gheorghe, în cadrul Proiectului „Határtalanul!” / „Fără granițe!”, finanțat de Fundația Bethlen Gábor a Guvernului Ungariei. Parteneriatul între cele două școli a început acum 14 ani, iar acum cinci ani, cele două instituții de invățământ au semnat un contract de colaborare pe termen lung, timp în care elevii celor două instituţii vor participa la evenimente și proiecte comune.


Scopul proiectul a fost să le ofere tinerilor din cele două ţări şansa de a se întâlni şi a construi legături profesionale și de prietenie, prin schimburi de experiență, ateliere, workshopuri, dezbateri, repetiții şi reprezentaţii teatrale comune. Programul celor 6 zile a cuprins și excursii în diferite zone turistice ale Județului Covasna și Harghita, precum și participarea la evenimentele culturale.


Coordonatorii Proiectului: Békési Eszter și Tóth Tamás, din partea Gimnaziului Horváth Mihály; Fazakas Misi, Prezsmer Boglárka și Mucha Oszkár, din partea Liceului de Arte Plugor Sándor. Prima parte a Proiectului „Határtalanul! / Fără graniţe” s-a desfăşurat la Szentes în prima parte al anului, între 10-15 ianuarie.

Jó kép.jpg

Talentul elevilor pasionaţi de teatru a fost pus la încercare într-o Tabără de creaţie marca Osonó

2020 fb hu.jpg

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în ultimele luni Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – un proiect artistic- educațional destinat elevilor pasionaţi de teatru din Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost finalizat între 20-25 martie printr-o Tabără de creaţie, care s-a desfăşurat la Pensiunea Casa cu Flori din comuna Valea Crișului.


Tabăra de creaţie s-a desfăşurat sub coordonarea lui Fazakas Misi –  profesor de arta actorului, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, și a lui  Mucha Oszkár – actor al Trupei. Proiectul a fost conceput să ofere câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Programul Taberei a cuprins  jocuri de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dobândire a încrederii în sine, ateliere de teambuilding, exerciţii de dezvoltare a personalității, exerciţii legate de arta și tehnica vorbirii, dar mai ales workshop-uri de arta actorului și improvizație. Scopul Taberei este să le ofere elevilor, care frecventează cursurile de teatru,   noi intstrumente de explorare a propriilor resurse creative.


De mai mult de două decenii, Teatrul Independent Osonó organizează – cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi – programe pentru elevii claselor de teatru ale  Liceului de Arte Plugor Sándor, care constau în proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere de creaţie. În ultimii cinci ani, Trupa Osonó a organizat treisprezece proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó împlinește 29 de ani

2020 fb hu.jpg

Joi, 3 februarie 2022, Teatrul Independent Osonó își sărbătorește ziua de naştere în Budapesta. Cu prilejul aniversării, Trupa va organiza un workshop teatral, dar și o întâlnire a membrilor Osonó, de la începuturi până în prezent. De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 183 de membri. În cei 29 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 22 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.443  reprezentaţii, din care 1.100 în ultimii 10 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 54 de premii naționale și internaționale.

Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 12 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.


Şi în anul 2022,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți.


Pe 21 februarie va avea loc o nouă premieră. Spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár – va avea premiera la Budapesta, după care spectacolul va fi prezentat la Sfântu Gheorghe și în mai multe localități din Transilvania. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei, care până acum a avut 582 reprezentaţii, va fi reînnoit în a doua parte a lunii aprilie, după care va urma un turneu în Ungaria și în România.


Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.


Fondatorul Trupei și liderul până anul 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2021

2020 fb hu.jpg

În 2021, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a concentrat spre organizarea de tabere teatrale, workshopuri și proiecte de formare profesională – toate aceste activităţi au fost destinate atât tinerilor, cât şi adulţilor şi s-au desfăşurat  în patru țări, Ungaria, România, Serbia și Slovacia. Dar şi în astfel de condiţii, care ne-au forţat a ne limita în mod dramatic deplasările şi întâlnirile cu publicul, Osonó a organizat 146 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 2.500 de participanți, iar bugetul Trupei a fost de 40.700 EUR.  Din această sumă, 70% sunt bani câştigaţi prin aplicații de proiecte maghiare, românești și europene, iar 25% sunt venituri proprii realizate de către Trupă.


În 2021, Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 125 de workshopuri și 11 tabere teatrale, a organizat 10 evenimente culturale și a câștigat un premiu important. În orașul Kaposvár din Ungaria, s-a desfăşurat Ediţia20 a  Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp, unde Trupa a participat cu filmul experimental "Magamban bíztam  / Am avut încredere în mine" şi a câştigat Premiul II. la categoria filme inspirate din creaţii lirice/poezii. Filmul a fost regizat de Fazakas Misi şi îl are drept protagonist pe Mucha Oszkár, actor al Trupei Osonó.


În 2021, 55% din activitatea Trupei s-a desfăşurat în Ungaria, 34%  în diverse localităţi din România, iar 11% în alte două ţări, Serbia şi Slovacia. Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a realizat Cursuri de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi. Tot produsul acestei colaborări mai sunt şi organizarea Taberei Interetnice de Teatru şi Tabăra de Teatru pentru Tineri. Parteneriatul cu această instituţie şi proiectele organizate împreună vor continua și în anul viitor, cu implicarea unor noi participanți. Din cauza pandemiei, proiecte importante, precum,Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare au fost amânate, sperăm că în anul 2022 le vom putea organiza.


Trupa Osonó, care are titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, care durează deja de două decenii. Astfel, cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi, acest parteneriat s-a concretizat în  realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere,  în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.


În parteneriat cu Casa Maghiarilor, Teatrul Independent Osonó a organizat mai multe workshopuri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității în mai multe școli din Ungaria. Trupa Osonó a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia: Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.


În anul 2021 s-au născut și două parteneriate importante. Primul cu Teatrul Weöres Sándor din Szombathely, care este un parteneriat pe termen lung şi are drept scop organizarea unor proiecte educaționale pentru tineri  şi a unor cursuri de formare pentru profesori. În vara acestui an a fost organizată prima activitate comună, Tabăra de Teatru, care desigur va fi organizată și anul viitor. Celălalt nou parteneriat este cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și Institutul Cultural Maghiar din Voivodina, cu care Trupa Osonó a organizat mai multe cursuri dedicate dezvoltării comunităţilor din această Provincie a Serbiei. Educatori și profesori, lideri de grup, actori și regizori amatori, conducători de organizaţii de tineret  au făcut cunoştinţă – într-un weekend, în cele 20 de ore de ateliere formative – cu metodele educative ale Trupei Osonó.


Anul 2022 va începe în Serbia, cu două cursuri de formare profesională pentru profesori, după care Trupa Osonó  se va implica în diferite proiecte educaționale care vor fi realizate la Budapesta. În cursul lunii februarie va fi finalizată și o premieră a Teatrului Independent Osonó. Spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár – va avea premiera la Budapesta și se vor susţine reprezentaţii în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă.


Teatrul Independent Osonó va continua și în anul viitor toate activitățile şi proiectele sale teatrale, educaționale și sociale.

Jó kép.jpg

Trupa Osonó încheie anul 2021 cu o Tabără de teatru pentru elevii din clasele de actorie

2020 fb hu.jpg

Între 18-21 decembrie, Teatrul Independent Osonó face ceea ce a făcut tot anul 2021: îşi reactivează statutul de Talent Point European, prin organizarea unei Tabere de experimentare artistică, pentru elevii din clasele de teatru ale Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. În cadrul proiectului dedicat susţinerii tinerelor talente, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, vor conduce ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, dar mai ales workshop-uri de arta actorului și arta filmului. Scopul Taberei este să le ofere celor 23 tineri ce frecventează cursurile de teatru  noi intstrumente de explorare a propriilor resurse creative.


De două decenii, Teatrul Independent Osonó organizează – cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi – programe pentru elevii claselor de teatru ale  Liceului de Arte Plugor Sándor, care constau în proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere de creaţie.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó începe Proiectul de peste hotare destinat tinerilor talentaţi

2020 fb hu.jpg

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. În acest scop, între 26-28 noiembrie, la Budapesta, și 10-12 decembrie, în Serbia, va avea loc câte un proiect educational, la fiecare  participând șase tineri talentați din Ungaria și şase din Serbia.


Echipa celor 12 de tineri va avea parte de workshopuri conduse de Fazakas Misi – regizorul şi conducătorul Trupei Osonó,  și de Mucha Oszkár – actorul şi trainerul Osonó. Atelierele sunt concepute a oferi o perspectivă asupra zonelor ce ţin de dezvoltarea personalității, de pedagogie teatrală, de arta și tehnica vorbirii, de lucrul în echipă, și de arta actorului.


Proiectul este organizat cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria şi cuprinde ateliere ce se vor desfăşura pe parcursul a 50 de ore, cu activităţi concepute să dezvolte competențe esenţiale pentru tinerii  participanți, cum ar fi comunicarea, munca în echipă, încrederea în propriile resurse, câştigarea credibilităţii în relaţie cu ceilalţi, abilitățile de vorbire, empatia, abilităţi de coordonare şi conducere a unei echipe.


Tocmai ca o recunoaştere a importanţei diverselor proiecte destinate tinerilor, Trupa Osonó a fost desemnată, în 2016, drept câştigătoarea naţională a Premiului pentru Tineret Charlemagne al Parlamentului European.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó în slujba comunităţilor din Serbia

2020 fb hu.jpg

Trupa Osonó,  în parteneriat cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și Institutul Cultural Maghiar din Voivodina,  organizează cursuri de weekend dedicate dezvoltării comunităţilor din această Provincie a Serbiei.  Prima etapă a Proiectului se va desfăşura la Zombor, între 19-21 noiembrie, după care, în perioada decembrie 2021-februarie 2022,  vor urma încă alte trei întâlniri. Cursurile de formare și workshop-urile sunt conduse de Fazakas Misi – regizorul şi conducătorul Trupei Osonó,  și de Mucha Oszkár – actorul şi trainerul Osonó. Atelierele sunt concepute a oferi o perspectivă asupra zonelor ce ţin de dezvoltarea personalității, de arta și tehnica vorbirii, de lucrul în echipă, de arta actorului şi de regie, de  conducerea unui grup.


Educatori și profesori, lideri de grup, actori și regizori amatori, conducători de organizaţii de tineret  vor face cunoştinţă – într-un weekend, în cele 20 de ore de ateliere formative – cu metodele educative ale Trupei Osonó.  În ultimii 8 ani, Trupa a organizat sute de astfel de evenimente educațional-formative.


Restricțiile impuse de pandemie,  care durează de aproape doi ani, au avut grave consecinţe asupra vieţii personale şi comunitare, iar Proiectul Osonó se integrează în efortul comunităţilor din Voivodina de a reveni la normalitate, de a recupera gesturi pierdute şi de a experimenta noi activităţi, cu efecte motivaţionale şi stimulative, la nivel individual şi social.

Jó kép.jpg

Un film al Teatrului Independent Osonó a fost premiat la Festivalul Internațional Kaleidoszkóp

2020 fb hu.jpg

Între 2-7 noiembrie, în orașul Kaposvár din Ungaria, s-a desfăşurat Ediţia20 a  Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp, o competiţie care se organizează din anul 1999 şi care este deschisă actorilor amatori și profesioniști, trupelor de teatru și creatorilor de film. Teatrul Independent Osonó  a intrat în concursul Festivalului cu filmul experimental "Magamban bíztam  / Am avut încredere în mine", cu care a câştigat Premiul II. la categoria filme inspirate din creaţii lirice/poezii. Filmul este regizat de Fazakas Misi şi îl are drept protagonist pe Mucha Oszkár, actor al Trupei Osonó.


Pentru Trupa Osonó, participarea în Kaleidoszkóp şi Premiul obţinut de filmul 'Magamban bíztam / Am avut încredere în mine' au greutatea unui gest de o importanţă specială, în sensul că reprezintă o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în căutarea şi experimentarea unor noi căi de exprimare artistică, drum pe care am pornit în pandemie, ca urmare a reducerii activităţii noastre teatrale.


Pe lângă premiul obţinut, juriul Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp a evaluat foarte pozitiv și creaţiile-video de poezie ale elevilor din clasa de actorie a Liceului de Arte Plugor Sándor. Este vorba de înregistrări video realizate în Tabăra de creație și în cursul condus de Mucha Oszkár, pentru elevii din clasele de actorie ale Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe, producţii video care au fost de asemenea selectate şi proiectate în Programul competiţiei din cadrul Kaleidoszkóp.

Jó kép.jpg

Antigona din privirea unor tineri va prinde viaţă la Casa cu Flori din Valea Crişului

2020 fb hu.jpg

Trupa Osonó, prin Bolyongó Színházi Egyesület /Asociaţia Teatrală Hoinarul, organizează o Tabără de creație, cu tema Antigona din privirea noastră, care se desfăşoară între 11-17 octombrie 2021, la Pensiunea Casa cu Flori din comuna Valea Crișului, județul Covasna. Proiectul este co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice / DRI –  Guvernul României  și are drept scop realizarea unui spectacol de teatru cu tineri, pornind de la tragedia lui Sofocle, Antigona, ale cărei motive şi teme  şi-au păstrat până astăzi actualitatea.


Tabăra de creaţie este condusă de Fazakas Misi –  profesor de arta actorului, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, și  Mucha Oszkár – actor al Trupei, iar participanţii sunt 15 elevi de la Secţia de Teatru din cadrul Liceului de Arte Plugor Sándor din Sf. Gheorghe.


Antigona din privirea noastră este o temă extrem de generoasă, în jurul căreia se va construi un spectacol de teatru original, în regia lui lui Fazakas Misi. Proiectul îşi propune să-i confrunte pe elevi cu temele şi motivele din tragedia lui Sofocle, pentru a descoperi felul cum tinerii de astăzi înţeleg concepte fundamentale, care contribuie decisiv la formarea personalităţii lor : libertate, revoltă, control şi adecvare.


Programul Taberei cuprinde jocuri de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dobândire a încrederii în sine, exerciţii de dezvoltare a personalității, exerciţii legate de arta și tehnica vorbirii, improvizație, repetiţiile scenelor din Antigona și realizarea spectacolului, care va fi prezentat în ultima zi a Proiectului, pe 17 octombrie 2021,  la Şcoala din Valea Crișului.

Jó kép.jpg

S-a terminat Tabăra de Creație pentru profesori și lideri de grupuri

2020 fb hu.jpg

Între 24-28 august 2021, Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe,  a organizat  Ediţia7  a Taberei de Teatru pentru profesori şi lideri de grupuri. Tabăra s-a desfăşurat la Pensiunea Casa cu Flori din Valea Crișului, iar la ediţia de anul acesta au participat profesori din județele Covasna, Harghita și Brașov.


Programul Taberei a cuprins ateliere conduse de Prezsmer Boglárka  – specialist în pedagogie teatrală, Fazakas Misi  – conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Mucha Oszkár, actor al Trupei. În cadrul atelierelor, participanţii au fost implicaţi în jocuri de echipă, exerciţii legate de arta actorului, respectiv  exerciţii de tehnica vorbirii şi dobândirea expresivităţii vocale, de autocunoaștere, de dezvoltare a personalității. Pe lângă atelierele teatrale și de autocunoaștere, participanții au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.


Câteva opinii ale participanţilor:

Varga Zsuzsa, Sf. Gheorghe: „Tabăra este locul care-ţi oferă ocazia să ai o experiență complexă despre manifestări ale naturii umane. Momente profunde, hazlii şi de neuitat, plus dobândirea de cunoștințe ce formează un întreg rotund. Încă răsună în mine o vorbă  pe care am auzit acolo: Iubirea este cea mai mare forță! ”


Ambrus Zsuzsanna, Sf. Gheorghe: „Tabăra m-a ajutat foarte mult să mă descopăr, pot să-mi  asum diferite roluri într-un mediu în care mă simt în siguranță, în care pot să mă detaşez de obligaţiile vieții de zi cu zi. Tabăra e împrospătare, dezvoltare, reflecţie împreună, creaţie, aventură, distracție și o experiență uriașă! ”


Dénes Tünde, Arcuș: „În tabără s-a dezvoltat un spațiu magic în care s-a întâmplat miracolul că am reușit să devenim oameni mai buni. A fost contagios să fim sinceri, să râdem și să plângem, să ne ascultăm unii pe alții, să ne jucăm, să ne cunoaștem pe noi înșine și pe ceilalți.”


Fehér Izabella, Odorheiu Secuiesc: „Aceste situații sunt bune pentru că pot învăța multe despre mine și despre ceilalți. Am ocazia să-mi depășesc în mod constant limitele, să îmi ridic barierele, să ies din zona mea de confort și totul se petrece într-un mediu sigur și de susținere. În tabără se nasc relațiile umane de calitate și astfel putem să ne reîncărcăm! ”


Fekete Magda, Săcele: „Pentru mine, această tabără este o insulă de refugiu şi liniştire. Timp  pentru aprofundare și reflecție. Este o perioadă a autodescoperirii, o construire interioară, o încărcare complexă într-un mediu protejat. Aici mă nasc așa cum aș vrea să fiu constant și în viața de zi cu zi. Este o perioadă de binecuvântare, prin care încep lent să mă transform și simt că se clarifică și se îmbunătățesc foarte multe în viața mea. ”


Szabó Enikő, Sf. Gheorghe: „În tabără primești dovezi că ești pe drumul cel bun. Că faci un pelerinaj către tine însuţi,  într-o comunitate de încredere. Descoperi că o adâncă călătorie în propriul tău suflet, ajutat de ceilalți, e o sărbătoare.”

Jó kép.jpg

Trupa Osonó a finalizat Tabăra de teatru din Budapesta

2020 fb hu.jpg

La Ediţia10  a Taberei din Budapesta au participat tineri din Ungaria și România, iar atelierele au fost coordonate de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Mucha Oszkár, actor al Trupei.


Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei. Tabăra le-a propus participanţilor diverse şi complexe exerciţii teatrale şi confruntări cu propriile resurse creative, pe tema artei actorului. Scopul Taberei este promovarea unor formule  inovatoare de educație teatrală, prin care tinerii ajung a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de anii adolescenței.


Câteva mărturii despre felul cum au receptat participanţii experienţele trăite în Tabăra de Teatru:

Szabó Blanka: „ Pentru mine, Tabăra a fost o experiență importantă, deoarece m-a impusionat  spre lucruri pozitive. Aș vrea să simt asta și în viața de zi cu zi, să fiu înconjurat de oameni de la care să primesc ceva pozitiv, ca viața mea să devină colorată, nu ceva în alb și negru. Prin intermediul exerciţiilor, am reevaluat multe lucruri din viaţa mea.”


Csortán Géza: „Tabăra asta m-a făcut să fiu mai conștient în ceea ce privește viața mea și personalitatea mea, dar și pe plan profesional. Am învățat foarte mult despre mine însumi.”


Vanopulosz Korin: „Până acum am crezut că viaţa mea interioară şi personalitatea mea trebuie să rămână așa cum sunt. Dar în Tabăra asta am început să mă gândesc mai mult asupra vieţii mele şi s-a înfiripat speranţa că mă pot dezvolta şi pot deveni un om mai bun.”


Kubinszki Eszter: „Ce am primit de la Tabăra asta este de neuitat. În Tabăra asta am experimentat trezirea. Nu numai că mi-am putut  dezvolta atenția și creativitatea, ci am descoperit că viața e frumoasă.”


Panescu Délia: „Mi-a plăcut mult că Tabăra a funcţionat ca o comunitate. Am primit multe impulsuri și de la traineri și de la participanți, care m-au făcut să descopăr bucuria de a trăi fiecare zi.”


Káncz Luca: „Chiar după prima zi am simțit că Tabăra asta o să fie ceva nemaipomenit. Am simțit multe energii pozitive și chiar am descoperit în mine cum pot să fiu pozitiv. Ador sentimentul ăsta. Am învățat extrem de mult despre viață și despre mine. A fost o descoperire importantă pentru mine.”


Csizma Blanka: „Am învățat multe lucruri, la care până acum nu am fost atentă. Mi-a plăcut mult că aici am putut să fim sinceri. Acum, datoria noastră este să oferim lumii în care trăim  toate lucrurile frumoase și pozitive pe care le-am descoperit în Tabăra asta.”

Jó kép.jpg

S-au terminat taberele de creație ale Trupei Osonó și Școlii Populare de Arte și Meserii

2020 fb hu.jpg

Săptămâna trecută s-au desfăşurat două tabere organizate de Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe: Ediția6  a Taberei Interetnice, și prima ediție a Taberei de Teatru. Datorită rezultatelor şi impactului în rândul participanţilor, cele două tabere se cer continuate, aşadar vor fi organizate și anul viitor.


La Tabăra Interetnică au participat 18 tineri români şi maghiari din Galați, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și din diferite localități ale judeţului Covasna. Atelierele au fost coordonate de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, câștigător al Premiului UNITER pentru debut, în anul 2017. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.


Tot la Valea Crișului, în Pensiunea Casa cu Flori, paralel cu Tabăra Interetnică s-a desfășurat Tabăra de Teatru, cu ateliere care au fost conduse de actorul Trupei Osonó, Mucha Oszkár. Tabăra le-a propus participanţilor diverse şi complexe exerciţii teatrale şi confruntări cu propriile resurse creative, pe tema artei actorului, care însemnau 8 ore de muncă pe zi.


Scopul taberelor : promovarea unor formule  inovatoare de educație interculturală, care să le deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică; facilitarea comunicării şi a descoperirii reciproce între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.


Câteva mărturii despre felul cum au receptat participanţii experienţele trăite în Tabăra Interetincă şi Tabăra de Teatru:

Szilágyi Orsolya: “Teatrul Osonó mi-a arătat o cale de a-mi depăşi  inhibițiile și frustrările. Mi-a arătat ce e teatrul adevărat, modul în care se dezvoltă și se împlinește, cum se sprijină pe valori reale. Acum știu care este calea, pe care merită s-o urmez. Drumul pe care poți să fii tu însuţi, chiar și fără vorbe.”


Baló Nonó: “În tabăra asta am trecut prin niște stări pe care le-am trăit atât de intens, cum nu mi s-a mai întâmplat până acum în viața mea. Nu o să uit niciodată sentimentul special pe care mi l-a provocat faptul că fac parte dintr-un grup, dintr-o comunitate care m-a acceptat. În orice clipă și cu oricine din tabără am putut să fiu eu însumi. În foarte scurt timp am putut să clădim încrederea dintre noi. Am putut să fiu sigur de mine la ateliere, dar și în alte activități.”


Csürös Beáta: „Tabăra asta a fost cea mai bună dintre toate cele la care am participat până acum. Am învățat și m-am distrat în acelaşi timp. Am cunoscut prieteni noi, am avut și petrecere, dar am putut să şi-mi aprofundez  cunoştinţele în domeniul teatrului. Și cel mai important lucru este că am reuşit să nu-mi mai fie frică de propria mea voce sau de gândurile mele.”


Simon Örs: „Tabăra asta e de neuitat. Cele cinci zile au trecut foarte repede, dar când mă gândesc la toate cele petrecute, tabăra asta mi se pare ca o altă viață. Am putut să pătrund  într-o altă viață, care până acum a fost foarte departe de mine, iar acum m-a prins foarte tare.”


Fazakas Barbara: „În tabăra asta am primit niște lucruri pe care niciodată nu le-am căpătat altundeva. Am descoperit că și în mine există empatie și energie. Niciodată nu m-am gândit că există o formă de teatru în care nu jucăm cu măști pe sufletele noastre, ci ne descoperim pe noi înșine prin alţii. Niciodată nu m-am gândit că e atât de important pentru un actor să se cunoască atât de bine pe el însuși.”

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.