Please reload

Teatrul Osonó și Caritas Alba Iulia au finalizat un complex proiect socio-educaţional printr-o tabără de creaţie

În 2019, s-a dat startul unui nou Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment și Renovabis, Proiectul este dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă.


Beneficiarii Proiectului nu au fost doar tinerii, ci şi profesorii care se ocupă de educaţia tinerilor din medii defavorizate, pentru care au fost organizate diverse cursuri de pregătire.

Teatrul Independet Osonó, care este recunoscut şi drept Talent Point European, a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru elevii din Liceul Tehnologic Avram Iancu din Târgu Mureș, Colegiul Tehnic Bányai János și Grupul Școlar Eötvös József din Odorheiu Secuiesc, Liceul Tehnologic Fogarasy Mihály din Gheorgheni și Grupul Școlar Puskás Tivadar din Ditrău.


Această lungă perioadă de lucru cu tinerii s-a finalizat în cursul săptămânii trecute  la Sovata,  printr-o tabără de creație la care au participat 23 de tineri. Cursul și workshopurile conduse de membrii Osonó i-au ajutat pe tineri să găsească răspunsuri și soluții la problemele cu care se confruntă, dar mai ales i-au ajutat să capete încredere în ei înşişi şi să-şi descopere singuri un scop în viaţă. În acest sens depun mărturie declaraţiile tinerilor:


"Tabăra asta m-a ajutat foarte mult să pun ordine în mine!" (Botond)


„Mulțumită workshopurilor, mi-am dat seama ce și cum trebuie să schimb în viața mea.” (Katalin)


"Mi-au plăcut foarte mult cursurile și vă mulțumesc că ați deschis o nouă cale spre mine!" (Nándor)


„M-am simțit foarte bine, vă mulțumesc că, aproape de doi ani, pot să fiu membru într-o echipă în care am ajuns să-mi cunosc diversitatea. A fost o experiență minunată fiecare minut petrecut cu Osonó.” (Boglárka)


Patrtenerii Proiectului:  Arete Youth Foundation și Trust for Social Achievement din Bulgaria, Fundația Autonómia din Ungaria, Fundación Segretariado Gitano din Spania și Caritas Alba Iulia din România.

Două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó s-au finalizat prin tabere de creaţie

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2021 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi.


Primul proiect s-a numit Valorificarea şi promovarea tradițiilor prin artă,  al  cărui scop a fost declanşarea unui proces de cunoaștere și autocunoaștere, mai precis 20 de tineri cu risc de marginalizare au descoperit că nevoile lor de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere se pot împlini exersând diverse forme de comunicare pe terenul dansurilor tradiţionale şi al basmelor populare, care conţin bogate resurse educative şi formative.


Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.


Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania – au fost finalizate în luna martie prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor. Cursurile de dansuri au fost conduse de Kocsis Hunor-Tibor, iar Szőcs Csaba și Szőcs Enikő, de la Change Center și Clubul Sportiv Adrenalin din Sfântu Gheorghe,  au ținut ateliere despre ce înseamnă stilul de viață sănătos.


În ultimii patru ani, Teatrul Independent Osonó a organizat zece proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Teatrul Independent Osonó organizează un proiect Erasmus+

Între 4-9 martie, la Budapesta, va fi organizat un seminar și workshopuri pentru profesori și educatori, care se ocupă cu sprijinirea tinerilor. Realizat în parteneriat cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și co-finanțat de către Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Proiectul reuneşte specialiști din Serbia și Ungaria şi are drept temă educaţia artistică a tinerilor vulnerabili și marginalizați.

Componenta principală a Proiectului este cursul de formare profesională a participanților. Timp de șase zile, participanţii vor fi implicaţi în workshopuri despre metode non-formale și exerciții de bună practică care pot fi folosite în munca cu tinerii. Workshopurile sunt conduse de trainerii Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, respectiv de Szegedi Tamás de la Teatrul Independent din Budapesta.

În anii precedenţi, Teatrul Independent Osonó a organizat trei proiecte Erasmus+, iar în viitor va participa la mai multe programe internaționale similare, realizate în colaborare cu teatre din Austria, Olanda și Italia.

Teatrul Independent Osonó a început o campanie de donații pentru achiziţionarea unui microbuz

În ziua când a împlinit 28 de ani, 3 februarie 2021, Teatrul Independent Osonó a început o campanie de strângere de fonduri, pentru achiziţionarea unui microbuz. Este vorba de o achiziţie de maximă urgenţă, având în vedere faptul că vechiul microbuz –  cu ajutorul căruia Trupa Osonó a putut ajunge cu spectacolele şi workshop-urile sale la 74.000 de spectatori, din 200 localități, din 22 țări, de pe două continente – nu mai poate fi utilizat. Rămasă fără mijloc de transport, pentru a-şi continua proiectele teatrale, educaţionale, sociale şi comunitare, Trupa Osonó a găsit un microbuz, care costă 10.000 de euro. O sumă pe care Trupa Osonó nu o poate acoperi de una singură, având în vedere că este un Teatru Independent, care-şi autofinanţează întreaga activitate, prin proiectele pe care le desfăşoară. În aceste condiţii, cerem ajutorul tuturor celor ce doresc să investească în continuarea călătoriei noastre teatrale, pe care am pornit-o cu 28 de ani în urmă!

Donațiile se pot face prin mai multe căi :

• transfer bancar în România:

ASOCIATIA BOLYONGO SZINHAZI EGYESULET

(RON): RO43OTPV300000397154RO02 (OTP Bank)

BIC/SWIFT: OTPVROBUXXX

• transfer bancar în Ungaria:

OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY EGYESÜLET

HUF): 12100011-17866345 (Gránit Bank)

Din străinetate: HU40121000111786634500000000

BIC/SWIFT: GNBAHUHB

• REVOLUT: +36 20 273 6014

• PAYPAL: osonoszinhaz@osono.ro

• OSONÓ WEBSITE: www.osono.eu/shop

Teatrul Independent Osonó împlinește 28 de ani

Miercuri, 3 februarie 2021, Teatrul Independent Osonó își sărbătorește ziua de naştere în Budapesta. Cu prilejul aniversării, Trupa va organiza un workshop teatral, dar și o întâlnire a membrilor Osonó, de la începuturi până în prezent. De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 180 de membri. În cei 28 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 22 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.443 de reprezentaţii, din care 1.100 în ultimii 10 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Din cauza pandemiei, premierele din ultimul an au fost anulate iar în locul acestora Trupa a realizat două filme. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 53 de premii naționale și internaționale.


Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 12 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.

Şi în anul 2021,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți.


Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Fondatorul Trupei și liderul până anul 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2020

În 2020, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a redus la o perioadă de cinci luni, iar localităţile unde am ajuns au fost doar din două țări, Ungaria și România. Dar şi în astfel de condiţii, care ne-au forţat a ne limita în mod dramatic deplasările şi întâlnirile cu publicul, Osonó a organizat 124 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 2.400 de beneficiari ( participanți și spectatori), iar bugetul Trupei a fost de 43.200 EUR.  Din această sumă, 65% provin din surse din afara ţării, adică sunt bani câştigaţi prin aplicații de proiecte europene și maghiare, 29% reprezintă finanţări câștigate prin aplicații de proiecte românești, iar 6% sunt venituri realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă.


În 2020, Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 92 de workshopuri și 2 tabere teatrale. În jurul celor 14 reprezentaţii teatrale, Trupa a deschis 14 dezbateri cu publicul şi a realizat două filme semnate de Fazakas Misi (regia) și Mucha Oszkár (regia tehnică).  Este vorba de un spectacol TV, cu titlul Duel șahist, realizat pe baza piesei unui tânăr dramaturg din Carei, László István. Al doilea film – Nu exist, doar alții mă văd – este realizat din poeziile marelui poet maghiar József Attila.


În 2020, 60% din activitatea Trupei s-a desfăşurat în Ungaria, iar 40%  în diverse localităţi din România. Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a realizat Cursuri de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi. Din cauza pandemiei, proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru, sau Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare au fost amânate, sperăm că în anul 2021 le vom putea organiza. Trupa a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.


Trupa Osonó a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.


Anul 2021 va începe cu două cursuri de formare profesională pentru profesori, după care Trupa Osonó  se va implica în proiecte Erasmus+, care vor fi realizate la Budapesta. În cursul lui 2021 vom finaliza și o premieră a Teatrului Independent Osonó. Spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár – va avea premiera la Budapesta și se vor susţine reprezentaţii în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă.

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.

Trupa Osonó deschide spaţii de dialog prin şcolile din Ungaria

Între 25 și 27 februarie, Trupa Osonó va susţine patru reprezentații cu spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei, urmate de dezbateri cu spectatorii, în câteva școli din orașele Veresegyház și Budapesta.  

 

Cu Gimnaziul Catolic din Veresegyház, Trupa a avut mai multe colaborări pe teme educaționale. În ultimii ani, doi membri ai Trupei au condus ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevii și profesorii din această instituție. De data aceasta, conducerea Liceului din Veresegyház a invitat spectacolul Chipul din oglinda apei, pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a, respectiv pentru părinții acestora. Astfel, Trupa Osonó reuneşte elevii, profesorii şi părinţii într-un spaţiu de dialog, pe marginea temelor ridicate de spectacol.   

 

În școlile din Budapesta, Trupa din Sfântu Gheorghe continuă Programul de teatru în săli de clasă, care este cofinanţat de Fondul Național Cultural / Nemzeti Kulturális Alap din Ungaria.  Elevii din Grupul Școlar Baptist Kövessi Erzsébet, respectiv cei din Liceul Greco-Catolic Leövey Klára au participat la ateliere de dezvoltare a personalității pentru tineri. Scopul acestor ateliere de pedagogie teatrală este activarea resurselor creative şi de comunicare ale fiecărui participant şi valorificarea lor în funcţie de interesele personale şi de grup. Etapa următoare a Proiectului constă în prezentarea unui spectacol, care este construit pe baza poveștilor adevărate ale tinerilor de aceeași vârstă.

 

Proiectul se doreşte a fi un promotor în efortul de susţinere a tinerilor, care, din cauza situaţiei de incertitudine în care trăiesc, devin vulnerabili şi expuşi riscului de a fi marginalizaţi şi respinşi, în încercările lor de a relaţiona şi a-şi găsi un drum în viaţă.

 

Distribuția: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, Basa Ádám, Póra Jácinta, Virginia Alexandra

 

Tehnician: Kelemen Szabolcs                

            

Regia: Fazakas Misi

Trupa Osonó duce mesajul tinerilor defavorizaţi la Târgu Mures

Vineri, 21 februarie, de la ora 16, în Casa Deus Providebit din Târgu Mureş,  Trupa Osonó va susţine o reprezentaţie cu spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei, urmată de o dezbatere cu spectatorii. Spectacolul a avut premiera în 2011 și de atunci s-a tot jucat pe 3 continente, respectiv în 24 de țări și 188 de orașe. Producția Osonó a reprezentat România și Europa de Est la 12 festivaluri internaționale şi a obținut mai multe premii.

 

Evenimentul este organizat de Caritas Alba Iulia și face parte din Proiectul co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, proiect care este dedicat tinerilor defavorizați și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă.

 

Teatrul Independet Osonó a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității pentru elevii Liceului Tehnologic Avram Iancu. Etapa următoare a Proiectului constă în prezentarea unui spectacol care este construit pe baza poveștilor  adevărate ale tinerilor de aceeași vârstă.

 

Intrerea este liberă și pentru marele public. Rezervările locurilor se face pe osonoszinhaz@osono.ro.

 

Distribuția: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, László Fruzsina, Póra Jácinta, Basa Ádám

 

Tehnician: Kelemen Szabolcs    

                        

Regia: Fazakas Misi

Educaţie prin teatru în Ungaria, cu Trupa Osonó

Între 10-13 februarie, Trupa Osonó îşi va derula Programul de educaţie prin teatru în mai multe școli din Budapesta, Gyöngyös și Veresegyház. Programul este cofinanţat de Fondul Național Cultural / Nemzeti Kulturális Alap din Ungaria.  Doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, vor conduce ateliere de arta actorului, respectiv de dezvoltare a personalității pentru tineri. Scopul acestor ateliere de pedagogie teatrală este activarea resurselor creative şi de comunicare ale fiecărui participant şi valorificarea lor în funcţie de interesele personale şi de grup.

 

Proiectul se doreşte a fi un promotor în efortul de susţinere a tinerilor, care, din cauza situaţiei de incertitudine în care trăiesc, devin vulnerabili şi expuşi riscului de a fi marginalizaţi şi respinşi, în încercările lor de a relaţiona şi a-şi găsi un drum în viaţă.

 

Teatrul Independent Osonó îşi desfăşoară întreaga activitate pe baza unei continue interacţiuni între trei componente :  teatru, educație și proiecte sociale. Anul trecut, Trupa a organizat 129 de workshopuri și 3 tabere pentru tineri și pedagogi. Până acum, Trupa Osonó a organizat  ateliere teatrale în 25 de țări, de pe 3 continente.

Teatrul Independent Osonó împlinește 27 de ani, pe care îi celebrează în Italia

Luni, 3 februarie 2020, Teatrul Independent Osonó își sărbătorește ziua de naştere în orașul italian  Poggio Mirteto, unde, din 31 ianuarie, a început construirea unui nou spectacol – coproducție cu Associazione di promozione sociale Oltre. Spectacolul este regizat de Fazakas Misi, iar la repetiții, pe lângă cei șapte actori italiani, participă și Mucha Oszkár, actor al Trupei Osonó. Repetițiile se vor desăşura în mai multe etape, premiera fiind programată în toamna lui 2020 şi va avea loc atât în oraşul italian, Poggio Mirteto, cât şi în Budapesta.

 

De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 179 de membri. În cei 27 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 22 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.429 de reprezentaţii, din care 1.164 în ultimii 11 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 53 de premii naționale și internaționale.

 

Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 11 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.

 

Şi în anul 2020,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți.

 

Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

 

Fondatorul Trupei și liderul până anul 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2019

În 2019, Osonó a organizat 183 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 6.500 de beneficiari, participanți și spectatori, iar bugetul Trupei a fost de 45.700 EUR.  Din această sumă, 61% provin din surse din afara ţării, adică au fost câştigate prin aplicații de proiecte europene și maghiare, 18% au fost câștigate prin aplicații de proiecte românești, iar 21% din venituri au fost realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă.  Anul trecut, Trupa Osonó a fost extrem de activă la Budapesta și această tendință va continua și în anul 2020.

 

În 2019, Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 129 de workshopuri și 3 tabere teatrale. Pe lângă cele 24 de reprezentaţii teatrale susţinute în 4 țări, Trupa a deschis 24 dezbateri cu publicul şi a organizat două festivaluri de teatru – unul la Sf. Gheorghe, celălalt la Budapesta.

 

În 2019, 52% din activitatea Trupei s-a desfăşurat peste hotarele ţării, iar 48%  în diverse localităţi din România. Osonó a continuat şi în 2019 colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a realizat proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru, Cursul de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi sau Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare. A continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale în străinătate, mai ales la Budapesta, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe. Osonó a continuat colaborarea cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, studenţii fiind implicați permanent în activitatea Trupei noastre. Cu sprijinul financiar al DRI/ Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României, Trupa a realizat mai multe proiecte interetnice.

 

Trupa a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc. 

 

În anul 2020, Teatrul Independent Osonó va fi implicat în câteva proiecte internaționale, cel mai important dintre ele fiind realizarea unei coproducții, cu actori Osonó și tineri actori din Italia. Şi în acest nou an vom beneficia de sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, cu ajutorul căruia vom desfăşura un turneu național cu spectacolul Chipul din oglinda apei, care va fi jucat  în 19 localități.   

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.

1 / 29

Please reload

1/8