top of page

 PLUGOR SÁNDOR MŰVÉSZETI LÍCEUM DRÁMATAGOZAT - SEPSISZENTGYÖRGY 

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 2000-től működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely a 2009-től évente megszervezett országos színészmesterség-tantárgyversenyeken, előadás kategóriában többször nyert első és második díjat. 2013-tól szintén jól szerepeltek a tagozat diákjai, hiszen az országos színészmesterség-tantárgyverseny egyéni kategóriájában számos alkalommal kerültek dobogós helyre, I., II. és III. díjat szerezve.

A középiskolás képzés kilencedik osztálytól indul és tizenkettedik osztály végén, az érettségi mellett letett szakvizsgával zárul. Sikeres vizsga esetén, a diákok szakképesítésüket elismerő minisztériumi oklevelet kapnak.

A líceum kétévente indít színészosztályokat. Ennek értelmében, egyszerre mindig két évfolyam van (IX. és XI. vagy X. és XII.). A következő kilencedikes drámaosztály a 2024/2025-ös tanévben indul.

A felvételi követelményei között a következő próbák szerepelnek: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy vers és egy próza elmondása, ritmikai gyakorlatok, ének valamint különböző fantázia-játékok.

A líceumnak egy 75 főt befogadó, 2009-ben átadott bentlakása van az iskola legfelső emeletén. Ez teszi lehetővé azt, hogy a drámatagozatra egész Erdélyből jöjjenek diákok, hiszen Kovászna megye számos települése mellett nagyon sok diákunk van Hargita, Brassó, Maros és Szilágy megyékből.

A diákok képzése két korszerűen felszerelt szakteremben, a B. Angi Gabriella és Visky Árpád drámatermekben történik. Ezekben a kamara- színháztermekben tanulnak és gyakorolnak a drámások.

A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amely a szakmai tárgyak mellett fontosnak tartja segíteni a fiatalok személyiségének fejlődését olyan szaktantárgyak által, mint színészmesterség, improvizáció, drámajáték, beszédtechnika, művészi beszéd, beszédművelés, színpadi mozgás, disputa, médiaismeret, bábképzés, újságírás, filmművészet, pályázatírás és színháztörténet. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész- pedagógusok tanítják. A kamaszok a képzés során megnyílnak, feloldódnak, levetkőzik gátlásaikat így közelebb kerülnek önmagukhoz és eleven marad kíváncsiságuk társaik és a világ iránt, fejlődik verbális és non-verbális kommunikációs készségük, tágul a világról és az emberről szerzett tudásuk és gondolkodásmódjuk, és bátrabban vállalják önmagukat a mindennapi életben is. Ezzel egységben szert tesznek a szakma ismeretére is, jártasak lesznek a film- és színházművészet nyelvrendszerében, illetve jól eligazodnak a többi művészeti ágban is. A drámaosztály szándéka mindenképp az, hogy egy olyan hiányt pótoljon a román tanügyi rendszerben, amelyre egyre nagyobb szükség van ebben az elértéktelenedett, eltechnikaiasodott világban.

A minden líceumban megtalálható általános műveltségű tantárgyakon túl, a következő szaktantárgyakkal specializálódik a drámaosztályos képzés: színészmesterség, improvizáció, mozgás (balett, kontakttánc), beszédtechnika, művészi beszéd, bábképzés, újságírás, ének, filmművészet, színháztörténet, esztétika, médiaismeret. A szaktantárgyakat egy speciálisan megszerkesztett moduláris rendszerben, szakképzett tanárok, valamint elismert szakemberek és színész- pedagógusok tanítják.

Mindezek mellett, a drámaosztályos diákok számára több kiegészítő tevékenységet is szervezünk: nemzetközi projektek és együttműködések, táborok, színházi előadások megnézése, találkozás és beszélgetés jeles személyiségekkel. A szakmailag legkiemelkedőbb diákok számára lehetőséget adunk arra, hogy az Osonó Színházműhelyben végezzenek szakmai gyakorlatot.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a T.V. és rádió műsorvezetői pályákon való érvényesülést. A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember- és önismeret, de már vannak diákjaink a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen is. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a Film- Fotó- Média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.

TANÁROK

FAZAKAS MISI (tagozatvezető) - színészmesterség, improvizáció

(Osonó Színházműhely, társulatvezető, rendező, színész, tréner)

MUCHA OSZKÁR - színészmesterség, management- pályázatírás,  

filmképzés

(Osonó Színháműhely, színész, pályázati felelős, tréner)

PREZSMER BOGLÁRKA - színháztörténet, beszédművelés 

(teatrológus, színház- és drámapedagógus, tréner)

 

MÁTHÉ KINCSŐ - médiaismeret

(Friss FM, műsorvezető- szerkesztő)

 

KNOP ILDIKÓ - disputa

(Kónya Ádám Művelődési Ház, projekt és program iroda vezető)

KOCSIS HUNOR - színpadi mozgás, kontakttánc

(koreográfus, táncos)

TULIT ÉVA - színpadi beszéd

(színész)

CSINTA SAMU - újságírás

(szabadúszó újságíró)

ERDÉLY ANDRÁS - művészet és tudomány

(újságíró, sajtószóvivő, fizikatanár)

JELENLEGI ÉS EGYKORI ÉVFOLYAMOK

 

 

 

IX. A drámaosztály

Ábrahám Sára

Duka Kunigunda Katalin 

Fazakas Bálint

Fekete Ágnes Gyopár 

Hatos Katalin

Kajcsa Zsanett Anita 

Makkai Hanna Bernadett 

Mantia Lilla

Mátis Adrienn 

Pál Zsuzsana

Soós Petra-Adrienn

XI. A drámaosztály

Bocsárdi Panna

Csortán Géza

Dénes Anna- Dóra

Fábián Anna

Hátsek Katalin

Hubbes Gellért Mátyás

Kósa Emese Izabella

Kurkó Karolina

Lukács Beáta

Pál Viktória

Prázsmári Norbert Magor

Sándor Mátyás

Sütő Kriszta

Szakács Janka

Szakács Kriszta

Elballagott diákok

2022-ben: Basa Ádám, Császár Andrea, Kiss Péter, Márkó Edina, Póra Jácinta, Sikó Barabási Zselyke, Szimion Helga, Vass Regina

2020-ban: András Réka, Babos Anna, Burai Sándor- Huba, Elek Ágota, Fazakas Hunor, Gászpor Adrienn- Dorottya, Kolumbán Orsolya, Nagy- Lázár Mikolt, Palló- Kolesa Karola, Sebestyén Margaréta- Katalin, Ungvári Szende

2018-ban: Ambrus Tekla, Batzula Bernadett, Bedő Kinga Noémi, Bene Ervin, Fekete Kata, Gyenge Tímea, Keresztes Csengelle Mária, Kovács Xénia, Nyegró Klementina, Sebestyén Eszter, Ölvedi Andrea

2016-ban: Dani Karola, Gyergyai Beáta, Hegyi Kincső, Kerekes- Salamon Csilla, Kovács Emese, Péter Izolda, Szatmári Blanka, Szőcs Tamás

2014-ben: Antal Réka, Dobai Katalin, Ferencz Abigél, Jakabos Orsolya, Jánosi Vivien, Kiss Tamás, Nagy Nóra, Tana Katalin, Tőkés Noémi, Vadász Benadett, Veress Rita

2012-ben: Csíki Beáta, Fűzi Annamária, Györbíró Emese, Hosszú Panna, Ilyés Beáta, Ilyés Dorottya, Imre Kinga, Kocsis István, Mihály Péter, Nagy Botond, Pap Nóra, Ráduly Réka

2009-ben: Bartók Izabella, Bán József, Daragics Bernadette, Imre Éva, Máthé Kincső, Orosz Tímea, Tamás István

2005-ben: Csia Ibolya, Csomós Tünde, Dávid Adél, Derzsi Tímea, Gecse Ramóna, Györbiró Enikő, Sugár Dávid, Szilágyi Enikő, Várdó Noémi Boglárka 

2004-ben: Benkő Szidónia, Bíró Ágota, Fejér Zita, Gyöngyössy Szende, Kelemen István, Varga Andrea

KAPCSOLAT

Cím: Kossuth Lajos u. 15. sz. Tel./Fax: 0267-312997, 0267-317428

 

A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának elérhetősége: dramatagozat@osono.ro

A drámatagozat vezetője: Fazakas Misi

Telefon: (+4) 0740.578725

E-mail: misi@osono.ro

 

Szeretettel várjuk kérdéseit, észrevételeit, javaslatait a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatával kapcsolatban.

Leírás
Tanárok
Jelenlegi és egykori évfolyamok
kapcsolat
bottom of page