PLUGOR SÁNDOR MŰVÉSZETI LÍCEUM DRÁMATAGOZAT - SEPSISZENTGYÖRGY 

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 2000-től működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely a 2009-től évente megszervezett országos színészmesterség-tantárgyversenyeken, előadás kategóriában többször nyert első és második díjat. 2013-tól szintén jól szerepeltek a tagozat diákjai, hiszen az országos színészmesterség-tantárgyverseny egyéni kategóriájában számos alkalommal kerültek dobogós helyre, I., II. és III. díjat szerezve.

A középiskolás képzés kilencedik osztálytól indul és tizenkettedik osztály végén, az érettségi mellett letett szakvizsgával zárul. Sikeres vizsga esetén, a diákok szakképesítésüket elismerő minisztériumi oklevelet kapnak.

A líceum kétévente indít színészosztályokat. Ennek értelmében, egyszerre mindig két évfolyam van (IX. és XI. vagy X. és XII.). A következő kilencedikes drámaosztály a 2022/2023-as tanévben indul. A felvételi vizsgára 2022. MÁJUS 19-én 15 órakor kerül sor. A mindenkori felvételit megelőzően, bizonyos hétvégeken ingyenes foglalkozásokat, felkészítőket tartanak a tagozat tanárai a Visky Árpád drámateremben. Az idei felkészítők időpontjai:

MÁRCIUS 5, SZOMBAT 15.00-16.30

MÁRCIUS 19, SZOMBAT 15.00-16.30

ÁPRILIS 2, SZOMBAT 15.00-16.30

A felvételi követelményei között a következő próbák szerepelnek: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy vers és egy próza elmondása, ritmikai gyakorlatok, ének valamint különböző fantázia-játékok.

A líceumnak egy 75 főt befogadó, 2009-ben átadott bentlakása van az iskola legfelső emeletén. Ez teszi lehetővé azt, hogy a drámatagozatra egész Erdélyből jöjjenek diákok, hiszen Kovászna megye számos települése mellett nagyon sok diákunk van Hargita, Brassó, Maros és Szilágy megyékből.

A diákok képzése két korszerűen felszerelt szakteremben, a B. Angi Gabriella és Visky Árpád drámatermekben történik. Ezekben a kamara- színháztermekben tanulnak és gyakorolnak a drámások.

A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amely a szakmai tárgyak mellett fontosnak tartja segíteni a fiatalok személyiségének fejlődését olyan szaktantárgyak által, mint színészmesterség, improvizáció, drámajáték, beszédtechnika, művészi beszéd, beszédművelés, színpadi mozgás, disputa, médiaismeret, bábképzés, újságírás, filmművészet, pályázatírás és színháztörténet. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész- pedagógusok tanítják. A kamaszok a képzés során megnyílnak, feloldódnak, levetkőzik gátlásaikat így közelebb kerülnek önmagukhoz és eleven marad kíváncsiságuk társaik és a világ iránt, fejlődik verbális és non-verbális kommunikációs készségük, tágul a világról és az emberről szerzett tudásuk és gondolkodásmódjuk, és bátrabban vállalják önmagukat a mindennapi életben is. Ezzel egységben szert tesznek a szakma ismeretére is, jártasak lesznek a film- és színházművészet nyelvrendszerében, illetve jól eligazodnak a többi művészeti ágban is. A drámaosztály szándéka mindenképp az, hogy egy olyan hiányt pótoljon a román tanügyi rendszerben, amelyre egyre nagyobb szükség van ebben az elértéktelenedett, eltechnikaiasodott világban.

A minden líceumban megtalálható általános műveltségű tantárgyakon túl, a következő szaktantárgyakkal specializálódik a drámaosztályos képzés: színészmesterség, improvizáció, mozgás (balett, kontakttánc), beszédtechnika, művészi beszéd, bábképzés, újságírás, ének, filmművészet, színháztörténet, esztétika, médiaismeret. A szaktantárgyakat egy speciálisan megszerkesztett moduláris rendszerben, szakképzett tanárok, valamint elismert szakemberek és színész- pedagógusok tanítják.

Mindezek mellett, a drámaosztályos diákok számára több kiegészítő tevékenységet is szervezünk: nemzetközi projektek és együttműködések, táborok, színházi előadások megnézése, találkozás és beszélgetés jeles személyiségekkel. A szakmailag legkiemelkedőbb diákok számára lehetőséget adunk arra, hogy az Osonó Színházműhelyben végezzenek szakmai gyakorlatot.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a T.V. és rádió műsorvezetői pályákon való érvényesülést. A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember- és önismeret, de már vannak diákjaink a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen is. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a Film- Fotó- Média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.

TANÁROK

FAZAKAS MISI (tagozatvezető) - színészmesterség, improvizáció

(Osonó Színházműhely, társulatvezető, rendező, színész, tréner)

MUCHA OSZKÁR - színészmesterség, management- pályázatírás,  

filmképzés

(Osonó Színháműhely, színész, pályázati felelős, tréner)

PREZSMER BOGLÁRKA - színháztörténet, beszédművelés 

(teatrológus, színház- és drámapedagógus, tréner)

 

MÁTHÉ KINCSŐ - médiaismeret

(Friss FM, műsorvezető- szerkesztő)

 

KNOP ILDIKÓ - disputa

(Kónya Ádám Művelődési Ház, projekt és program iroda vezető)

KOCSIS HUNOR - színpadi mozgás, kontakttánc

(koreográfus, táncos)

TULIT ÉVA - színpadi beszéd

(színész)

CSINTA SAMU - újságírás

(szabadúszó újságíró)

ERDÉLY ANDRÁS - művészet és tudomány

(újságíró, sajtószóvivő, fizikatanár)

JELENLEGI ÉS EGYKORI ÉVFOLYAMOK

 

 

 

X. A drámaosztály

Bocsárdi Panna

Csortán Géza

Dénes Anna- Dóra

Fábián Anna

Hátsek Katalin

Hubbes Gellért Mátyás

Kósa Emese Izabella

Kurkó Karolina

Lukács Beáta

Pál Viktória

Prázsmári Norbert Magor

Sándor Mátyás

Sütő Kriszta

Szakács Janka

Szakács Kriszta

XII. A drámaosztály

Basa Ádám

Császár Andrea

Kiss Péter

Márkó Edina

Póra Jácinta

Sikó Barabási Zselyke

Szimion Helga

Vass Regina

Elballagott diákok

2020-ban: András Réka, Babos Anna, Burai Sándor- Huba, Elek Ágota, Fazakas Hunor, Gászpor Adrienn- Dorottya, Kolumbán Orsolya, Nagy- Lázár Mikolt, Palló- Kolesa Karola, Sebestyén Margaréta- Katalin, Ungvári Szende

2018-ban: Ambrus Tekla, Batzula Bernadett, Bedő Kinga Noémi, Bene Ervin, Fekete Kata, Gyenge Tímea, Keresztes Csengelle Mária, Kovács Xénia, Nyegró Klementina, Sebestyén Eszter, Ölvedi Andrea

2016-ban: Dani Karola, Gyergyai Beáta, Hegyi Kincső, Kerekes- Salamon Csilla, Kovács Emese, Péter Izolda, Szatmári Blanka, Szőcs Tamás

2014-ben: Antal Réka, Dobai Katalin, Ferencz Abigél, Jakabos Orsolya, Jánosi Vivien, Kiss Tamás, Nagy Nóra, Tana Katalin, Tőkés Noémi, Vadász Benadett, Veress Rita

2012-ben: Csíki Beáta, Fűzi Annamária, Györbíró Emese, Hosszú Panna, Ilyés Beáta, Ilyés Dorottya, Imre Kinga, Kocsis István, Mihály Péter, Nagy Botond, Pap Nóra, Ráduly Réka

2009-ben: Bartók Izabella, Bán József, Daragics Bernadette, Imre Éva, Máthé Kincső, Orosz Tímea, Tamás István

2005-ben: Csia Ibolya, Csomós Tünde, Dávid Adél, Derzsi Tímea, Gecse Ramóna, Györbiró Enikő, Sugár Dávid, Szilágyi Enikő, Várdó Noémi Boglárka 

2004-ben: Benkő Szidónia, Bíró Ágota, Fejér Zita, Gyöngyössy Szende, Kelemen István, Varga Andrea

KAPCSOLAT

Cím: Kossuth Lajos u. 15. sz. Tel./Fax: 0267-312997, 0267-317428

 

A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának elérhetősége: dramatagozat@osono.ro

A drámatagozat vezetője: Fazakas Misi

Telefon: (+4) 0740.578725

E-mail: misi@osono.ro

 

Szeretettel várjuk kérdéseit, észrevételeit, javaslatait a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatával kapcsolatban.